Reportaj BBC: ultrasunetele folosite ca metodă de contracepţie masculină

0

Conform unor studii de ultimă oră ale cercetătorilor americani, expunerea testiculelor la ultrasunete pentru o perioadă specifică de timp duce la stoparea producerii de spermatozoizi. Inedita metodă ar putea fi brevetată drept cea mai eficientă soluţie anticoncepţională pentru bărbaţi.

Rezultatele experimentelor pe şobolani de laborator, publicate în periodicul Reproductive Biology and Endocrinology, au demonstrat că undele produse de ultrasunete pot fi folosite la reducerea cantităţii de spermatozoizi până la nivelul la care se poate vorbi de infertilitate masculină.

Cercetătorii consideră că metoda ultrasunetelor este „un candidat promiţător” în cadrul modalităţilor de contracepţie actuale. Cu toate acestea, metoda ultrasunetelor mai trebuie să treacă anumite teste până să fie omologată.

Conceptul a fost propus pentru prima dată în anii ’70, dar a fost aprofundat recent de către cercetătorii din cadrul Universităţii din Carolina de Nord, care au câştigat în acest scop o finanţare din partea Bill & Melinda Gates Foundation. Echipa de cercetători a descoperit că doua şedinţe de expunere la ultrasunete, fiecare cu durata de 15 minute, sunt suficiente pentru reducerea semnificativă a cantităţii de spermă şi a numărului de spermatozoizi.

Pe baza statisticilor actuale, se consideră că un bărbat este infertil dacă nivelul spermatozoizilor săi scade sub cifra de 15 milioane pe mililitru. Echipa de oameni de ştiinţă trebuie să se asigure că metoda cu ultrasunete produce un efect reversibil, deoarece se urmăreşte ideea de contracepţie masculină, nu de sterilitate totală. La fel, oamenii de ştiinţă vor să se asigure că nu vor exista efecte secundare negative, relatează BBC News.

Deşi tehnica pare una revoluţionară, sunt specialişti care cred că este nevoie de mulţi ani de cercetare. „Pare o ideea bună, dar terapia cu ultrasunete ar putea deteriora calitatea lichidului seminal, iar aceste efecte negative ar putea fi observate asupra viitorilor copii. În plus, un alt efect advers al acestei proceduri îl poate reprezenta reducerea cantităţii de spermatozoizi fertili”, spune dr. Allan Pacey, de la University of Sheffield.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.