Traian Băsescu: S-a obţinut un compromis acceptabil la acest Consiliu European informal

0

Consiliul European informal a ajuns la un compromis acceptabil, din punctul nostru de vedere, în sensul că statele non-euro dar semnatare ale Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa vor participa la Summiturile zonei euro ori de câte ori se discută probleme de interes general privind piaţa unică, competitivitatea sau modificări de politici strategice în zona euro, a declarat luni (30 ianuarie 2012) seară preşedintele Traian Băsescu, după Summitul informal al UE.

Şeful statului român a menţionat că s-a stabilit şi că zona euro va organiza cel puţin două summituri pe an, la care cel puţin o dată participă toţi semnatarii acestui tratat. Este prevăzut ca tratatul să intre în vigoare după ce va fi ratificat de cel puţin 12 state.

Un număr de 25 de state membre ale UE – cele 17 din zona euro şi încă 8 din afara acesteia, inclusiv România – au căzut de acord luni seară, la Bruxelles, după o reuniune informală care s-a prelungit peste trei ore, asupra formei Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară (UEM). Semnarea documentului este prevăzută să aibă loc la Consiliul European din 1-2 martie.

Marea Britanie a anunţat încă de la Consiliul European din decembrie că nu va participa la noul acord, iar Republica Cehă a refuzat, luni seară, să se pronunţe pentru moment în favoarea noului pact bugetar, destinat consolidării disciplinei bugetare în zona euro.

Premierul ceh Petr Necas susţine organizarea unui referendum naţional asupra documentului, însă în interiorul coaliţiei guvernamentale de la Praga nu s-a conturat deocamdată un punct de vedere comun.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.