Epoca „hârtiei igienice de pe vremea lui Ceauşescu” se apropie de final. „Petrocart” SA vrea să treacă la hârtia TISSUE

Peste 37% dintre voturile acţionarilor de la „Petrocart“ SA Piatra Neamţ au fost împotriva achiziţionării unei linii de finisare a hârtiei igienice, în valoare de maximum 2,5 milioane de euro, în cadrul celei mai recente Adunări Generale Extraordinare a Acţionarilor, care a avut loc la data de 12.12.2011. Decizia a fost adoptată, totuşi, cu majoritatea celorlalte voturi. Tot atâtea voturi au fost şi împotriva aprobării unui „plafon de credite de 18 milioane euro pentru finanţarea proiectelor de investiţii care fac obiectul strategiei de dezvoltare şi pentru finanţarea activităţii curente a societăţii“.

 

Acţionarii au fost convocaţi pentru a decide soarta unor proiecte de anvergură, care au ca scop aducerea hârtiei igienice fabricate de „Petrocart“ la nivelul de calitate aflat pe piaţă, întrucât acum aceasta este o relicvă amintind de vremurile lui Ceauşescu.

Citeste si:  Juncker: Propunerile Marii Britanii privind Brexit reprezintă un progres, dar mai sunt probleme

În vederea realizării acestui obiectiv, „Petrocart“ a întocmit proiectul „Creşterea productivităţii şi a competitivităţii pe piaţa internă şi externă a SC «Petrocart» SA prin achiziţia unei linii tehnologice de producere a hârtiei tissue“, în valoare de 16.888.820 euro, care a obţinut finanţare cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

În ciuda crizei, conducerea „Petrocart“ SA a decis ca, în paralel, să deruleze alte două investiţii majore, şi anume achiziţionarea liniei de finisare, precum şi instalarea unei unităţi de producere a curentului electric în sistem de cogenerare, cu posibilitatea ca excedentul să fie livrat în sistemul energetic naţional.

Citeste si:  "Mirosul putred" al populismului bântuie politicile privind migraţia

Ca lucrurile să se complice şi mai mult, „Petrocart“ SA şi-a propus să intre pe piaţa cercetării, în acest sens fiind aprobată completarea listei activităţilor secundare cuprinse în obiectul de activitate al societăţii cu „cercetare-dezvoltare în biotehnologie“ şi „cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale şi inginerie“.

Privatizare prin MEBO

Fabrică de hârtie şi carton care poartă acum numele „Petrocart“ SA (J27/10/1991, CUI 2046136) a fost înfiinţată în 1908. Ea a fost preluată de regimul comunist, iar după căderea acestuia a fost privatizată prin metoda MEBO. Acţionarii de acum sunt „Asociaţia Petrocart“ a salariaţilor şi SIF Banat Crişana. Numărul de angajaţi a scăzut sub jumătate faţă de 1999. Astfel, dacă în 1999, „Petrocart“ avea 564 de salariaţi, în 2000 aceştia mai rămân doar 385, în 2006-2007 personalul se reduce la 280, iar în 2010 firma mai are 269 de angajaţi.

Citeste si:  Muzeul Antipa organizează pentru copii "Triburile din grădină"

Producătorul de carton şi hârtie a avut rezultate financiare pozitive în fiecare an, fără să intre pe pierderi.


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close