Verificaţi firmele care promit locuri de muncă în străinătate!

– Firmele care plaseaza forta de munca trebuie sa se asigure ca intre cetatenii romani si angajatorii straini se vor incheia contracte de munca in limba romana. Conform legii nr. 156/2000, care reglementeaza conditiile in care societatile comerciale pot desfasura activitate de selectie si plasare a fortei de munca in strainatate,

agentul de ocupare a fortei de munca trebuie:

  •     sa fie o societate romaneasca ce are ca activitate principala „selectia si plasarea fortei de munca”,
  •     sa fie inregistrat la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi are sediul.
  •     sa dispuna de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii,
  •     sa aiba incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca,
  •     sa organizeze o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca in strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor,
  •     sa incheie cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca.

Inspectia Muncii subliniaza ca persoanele fizice nu au dreptul sa exercite activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate.

Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a incheia cu cetatenii romani contracte de mediere. Aceste contracte trebuie sa contina, printre altele, elementele principale privind:

  •     tariful de mediere,
  •     durata contractului;
  •     modul de solutionare a eventualelor litigii.

De asemenea, agentii au obligatia de a asigura incheierea contractelor de munca dintre cetatenii romani si angajatorii straini si in limba romana.

Inspectia Muncii recomanda persoanelor care vor sa lucreze in strainatate ca, inainte de a apela la serviciile unei societati comerciale care plaseaza forta de munca in alte tari, sa verifice daca firma respectiva este inregistrata la inspectoratul teritorial de munca si daca a fost sanctionata pentru incalcari ale legii.

De asemenea, trebuie sa verifice daca la semnarea unui contract individual de munca in strainatate acesta cuprinde cel putin urmatoarele elemente: tara de resedinta, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresa, numar de telefon/fax, descrierea muncii si a conditiilor de munca, durata timpului de munca si de repaus, durata contractului individual de munca, conditiile de salarizare, conditiile de transport, locuit, conditiile de protectie sociala.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.