Borbely: Există posibilitatea amânării liberalizării preţurilor la gaze

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, că există posibilitatea amânării liberalizării preţurilor la gaze pentru cetăţeni şi a precizat că oficialii FMI, BM şi CE, deşi sunt circumspecţi, s-au arătat flexibili în acest sens.

„Susţinem şi punctul de vedere al preşedintelui României şi al coaliţiei să analizăm posibilitatea şi zicem că este posibil să se amâne acele date de liberalizare care iniţial au fost discutate, pentru că s-au schimbat parametrii economici în UE. Suntem într-o situaţie dificilă, vorbesc de UE, şi mai ales pentru cetăţeni va fi foarte dificil să suporte unele cheltuieli dacă nu avem o amânare la liberalizarea preţului energiei”, a spus Laszlo Borbely, la Palatul Victoria.

El a subliniat că reprezentaţii FMI, BM şi CE au manifestat flexibilitate în cazul amânării liberalizării preţurilor la gaze.

Din răspunsurile care ne-au fost date există o flexibilitate în ceea ce priveşte zona aceasta cu liberalizarea preţurilor către cetăţeni. Cu liberalizarea la nivelul companiilor acolo va fi o discuţie dificilă şi atunci va trebui să vedem, sunt şi reglementări europene, dar în zilele următoare vor fi finalizate aceste discuţii. (…) Sunt circumspecţi, dar au avut o flexibilitate şi o înţelegere în problema liberalizării faţă de consumatori. Aici, probabil, vom cădea de acord”, a spus ministrul Mediului.

Potrivit lui Laszlo Borbely, Jeffrey Franks apreciază poziţia coaliţiei şi a României din ultimii doi ani, pentru că, susţine el, în cazul în care nu ar fi luat ”măsuri dureroase” pentru populaţie, situaţia ar fi fost ”mult mai proastă”.

„Chiar dacă am avut manifestaţii de stradă pieţele financiare le-au resimţit în foarte mică măsură, ceea ce demonstrează că avem o stabilitate şi avem semne foarte îmbucurătoare în ceea ce priveşte unele anunţuri de vânzare de acţiuni ale statului. Sunt semne bune că România este într-o situaţie avantajoasă faţă de alte state din UE, dar trebuie să păstrăm această stabilitate în continuare şi va fi un an foarte greu, a fost menţionat de toţi cei prezenţi la discuţie, pentru economiile din UE”, a adăugat ministrul.

Liderii Uniunii Democrate Maghiare din România s-au întâlnit miercuri, la Palatul Victoria, cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene. Preşedintele Traian Băsescu a afirmat marţi seară că a discutat cu delegaţia comună a FMI, BM şi CE despre amânarea calendarului de liberalizare a preţului la gaze pentru populaţie.

„Al doilea subiect (cu delegaţia comună a FMI, BM şi CE – n.r.), care trebuie să recunosc că a ocupat cea mai mare parte a timpului, a fost legat de amânarea calendarului de liberalizare a preţului la gaze şi eu cred că avem şanse, cel puţin în ceea ce priveşte populaţia, să modificăm calendarul, adică să nu ajungem la preţul pieţei în 2015, ci undeva către 2018, 2017, 2020, undeva, aici.

Va trebui ca Guvernul să întocmească un program eşalonat, de ajungere la preţul pieţei. De altfel, aici vă pot spune că argumentul fundamental a plecat de la salariul meu.

Am încercat o demonstraţie cu un salariu net de 5.400 de lei să arăt cât ar fi costurile la populaţie pentru încălzire şi cei care sunt racordaţi la gaze, plecând şi de la realitatea că reţeaua de alimentare cu gaze a caselor, a blocurilor este în continuă extindere. Şi se vede din capul locului că dacă mâine am liberaliza preţurile la gaze, şi eu aş avea dificultăţi dacă n-aş avea maşina de la Preşedinţie, dacă n-aş avea benzina cu care circul cu mijloacele de transport ale instituţiei, casa de la Preşedinţie şi cu toate„, a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.