EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(+0.01%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

Cercetătorii au transformat celule ale pielii direct în celule ale creierului

O echipă de cercetători din California a transformat, într-un experiment pe şoareci, celule ale pielii direct în celule care se dezvoltă în principalele componente ale creierului, relatează BBC News.

Experimentul a sărit peste etapa intermediară a ‘celulelor stem’ în cadrul acestui proces. Cercetătorii s-au declarat ‘emoţionaţi’ de potenţialul medical al reuşitei. Totuşi, este nevoie de multe alte teste înainte ca această tehnică să fie folosită pe piele de om.

Se consideră că celulele stem, care pot deveni orice alt tip de celule specializate – de la cele ale creierului la cele din oase -, au un potenţial uriaş de a fi folosite într-o serie de tratamente. Numeroase teste au loc, cum sunt cele în cazul pacienţilor care au suferit un atac cerebral sau la anumite forme de orbire.

O mare întrebare în domeniu este de unde se pot obţine aceste celule. Există îngrijorări etice în jurul celulelor stem din embrioni, iar pacienţii ar fi nevoiţi să ia medicamente imunosupresante atunci când o celulă stem din ţesut nu s-ar potrivi cu ale lor.

O metodă alternativă a fost aceea de a lua celule ale pielii şi a le reprograma în celule stem ‘induse’. Acestea ar putea fi create din celule proprii ale pacientului şi apoi tranformate în tipul de celule cerut. Totuşi, procesul rezultă în activarea de gene cauzatoare de cancer.

Echipa de cercetare de la Şcoala de Medicină a Universităţii Stanford din California ia în considerare o altă opţiune – convertirea de celule ale pieleii unei persoane în celule specializate, fără a crea celule stem ‘induse’. Cercetătorii au transformat deja celule de piele direct în neuroni.

Experimentul a creat celule ‘precursoare neuronale’, care se pot dezvolta în trei tipuri de celule ale creierului: neuroni, astrocite şi oligodentrocite.

Aceste celule precursoare au avantajul că, odată create, pot fi crescute în număr mare în laborator. Aceasta ar fi extrem de important dacă celulele ar putea fi folosite în orice tip de terapie.

Celulele creierului şi cele ale pielii conţin aceleaşi date genetice, însă codul genetic este interpretat diferit în fiecare. Acest lucru este controlat de ‘factori de transcripţie’.

Oamenii de ştiinţă au folosit un virus pentru a infecta celule ale pielii cu trei factori de transcripţie cunoscuţi a fi la niveluri ridicate în celulele neuronale precursoare. După trei săptămâni, circa una din zece celule devenea celulă precursoare neuronală.

„Suntem emoţionaţi de perpectivele posibilei utilizării medicale a acestor celule. Am arătat că celule se pot integra în creierul unui şoarece şi pot produce o proteină lipsă importantă pentru transmiterea semnalului electric de către neuroni. Este nevoie de mai mută muncă pentru a genera celule similare din piele de om şi pentru a le evalua gradul de siguranţă şi eficienţă”, a spus cerecetătorul Marius Wernig.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata