EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Apel către părinţi: Educaţi-vă copiii cum să mănânce sănătos!

– Educaţia pentru un stil de viaţă sănătos este foarte importantă şi trebuie începută din copilărie, a afirmat miercuri, 1 februarie 2012, medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu, cu ocazia lansării manualului scris de ea „Cum să ne hrănim sănătos”.

„Există o perioadă la 5-10 ani când copilul îşi formează deprinderile. Ideea lansării acestei lucrări a venit constatând că alegerea alimentelor este o problemă”, a precizat autoarea.

În opinia acesteia, metodele de pregătit hrana trebuie să se schimbe, în sensul că trebuie pus mai puţin accentul pe grăsimi şi carne.

„Avem o generaţie cu afecţiuni importante mai bolnavă decât noi, copiii suferă de colesterol, diabet şi trebuie să fie educaţi să mănânce sănătos. Manualul se adresează copiilor din clasa a IV şi a V-a pentru că în aceste clase copilul află despre corpul uman. Educaţia trebuie să înceapă însă acasă şi nu în cadrul instituţional”, a spus dr. Alexandrescu.

Manualul este structurat pe mai multe capitole, dedicate stilului de viaţă, odihnei, igienei şi alimentaţiei.
”În capitolul III se vorbeşte despre piramida alimentaţiei, iar în următorul despre necesitatea de a consulta eticheta alimentelor”, a precizat medicul.

La rândul său, medicul endocrinolog Virgil Stroescu a arătat că alimentaţia şi stilul de viaţă sunt extrem de importante, ele fiind cele care determină în proporţie de până la 90% bolile actuale.
„Toată hrana animală distruge fiinţa umană, cea vegetală îl salvează pe om pentru că are mediu alcalin”, a afirmat medicul.

El a adăugat că legumele şi fructele sunt cel mai bune pentru că refac imunitatea.
„Copiii trebuie să înveţe să mănânce fructe şi legume pentru că asistăm la o epidemie de obezitate la copii. Aceştia sunt mai bolnavi decât părinţii. Trebuie să învăţăm să ne alimentăm”, a explicat dr. Stroescu.

În legătură cu faptul că şi plantele sunt tratate cu diverse substanţe chimice, dr. Stroescu a menţionat că toxinele se acumulează în cantitate mai mare în macroorganisme, iar plantele au de 100 de ori mai puţine.
„Plantele au peste 50.000 de reacţii într-o secundă, ele sunt sterile în interior, planta ştie să se cureţe de o mie de ori mai mult decât noi”, a arătat dr. Virgil Stroescu.

Potrivit acestuia, pentru un stil de viaţă sănătos, cel mai important factor îl reprezintă odihna. Astfel este necesar ca adulţii să doarmă 8-9 ore pe zi, copiii 10-12 ore, cei care dorm mai mult sau mai puţin trăiesc mai puţin.

Şi alimentaţia este foarte importantă şi trebuie să fie cât mai sănătoasă. Alţi factori sunt reprezentanţi de muncă, nu mai mult de 8 ore, de educaţie, igienă, factor natural, apă, aer, soare, mişcare, dar şi de înţelepciune, a explicat dr. Stroescu.

Prof. Roxana Gavrilă a subliniat că se aştepta de mult timp un astfel de material care să poată fi utilizat în cadrul orelor de şcoală pentru o educaţie sănătoasă.
”Educaţia este foarte importată atunci când e făcută în copilărie pentru că îşi pune amprenta asupra viitorului adult”, a adăugat aceasta.

Nutriţionista Lygia Alexandrescu a evidenţiat că, dacă în anul 2000 copiii care veneau pentru consultaţii erau cam doi-trei pe săptămână, acum zilnic apelează la ajutor medical copii cu probleme, unii de cinci ani care au o greutate de 60 de kilograme.

Aceştia sunt cu trigliceride mari, predispuşi la diabet şi au nevoie de o educaţie pentru a mânca sănătos.

În opinia Lygiei Alexandrescu, greşeala este a părinţilor. Ea îi îndeamnă pe aceştia să cumpere cât mai puţin din hipermarketuri fructe şi legume şi mai mult din piaţă.

Manualul a fost lansat în această perioadă pentru că în luna februarie cadrele didactice aleg disciplinele opţionale, iar educaţia pentru sănătate poate fi o alternativă pentru studiul copiilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata