Erupţiile vulcanice cauzează răcirea vremii

1

– O misterioasă perioadă mai rece, lungă de câteva secole şi numită Mica Epocă de Gheaţă, pare a fi fost cauzată de o serie de erupţii vulcanice, după cum arată studii recente ale gheţii marine.

– Cercetarea, care a căutat indicii chimice păstrate în vegetaţia arctică, dar şi alte informaţii, a indicat, de asemenea, începutul epocii către finalul secolului al XIII-lea. În intervalul de până la finele secolului al XIX-lea, gheţarii avansând au distrus oraşe nord europene şi au îngheţat fluviul Tamisa din Londra, dar şi canale din Olanda, locuri care acum nu mai prezintă gheaţă. Există dovezi că răcirea a afectat şi alte continente.

“Este pentru prima oară când s-a identificat debutul unor perioade mai reci ce marchează intrarea în Mica Epocă de Gheaţă”, a afirmat Gifford Miller, profesor de ştiinţe geologice la Universitatea din Boulder, Colorado, şeful echipei de cercetare. “De asemenea, am oferit un sistem de feedback climatic comprehensiv, care explică modul în care această perioadă mai rece s-a putut menţine mai multă vreme”.

Cauza pare a fi fost unele erupţii masive ale vulcanilor tropicali, care au aruncat particule minuscule numite aerosoli în atmosferă. Aflaţi în suspensie în aer, aerosolii reflectă radiaţia solară înapoi în spaţiu, răcind planeta.

Miller şi colegii săi au ajuns la această concluzie după citirea informaţiilor provenite de la datările cu carbon radioactiv ale plantelor scoase la iveală de topirea gheţii pe insula Baffin, în nordul extrem al Canadei.

Analiza lor a relevat faptul că multe plante de la altitudini înalte, dar şi joase, au murit între anii 1275 şi 1300, dovadă că insula s-a acoperit rapid cu gheaţă. De asemenea, multe plante par a fi murit în 1450, o indicaţie a unei a doua răciri majore.

Aceste perioade coincid cu două din cele mai active perioade vulcanice din mileniul trecut, potrivit cercetătorilor. Aceştia au descoperit că straturile anuale ale sedimentelor dintr-un lac glacial aflat în conexiune cu o calotă de gheaţă din Islanda s-au subţiat brusc, indicând eroziunea cauzată de expansiunea calotei la finele secolelor XIII şi XV.

“Acest lucru ne-a dat o mult mai mare încredere că a existat o perturbare majoră în climatul emisferei nordice către sfârşitul secolului al XIII-lea”, a arătat Miller.

Simulări ce au utilizat un model climatic au arătat că o serie de erupţii importante, apropiate ca distanţă, ar fi putut răci emisfera nordică îndeajuns pentru a cauza declanşarea creşterii grosimii gheţii marine şi respectiva buclă de feedback climatic.

Este puţin probabil ca o radiaţie solară diminuată, o teorie separată ce încearcă să explice Mica Epocă de Gheaţă, să fi avut vreun rol, opinează cercetătorii.

Citește și
1 Comentariu
  1. aaaaaaaaa spune

    e unu care minte tare in politica de ingheata apele si cele dulci si cele sarate

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.