Ministerul Economiei: Producţia internă de gaze şi livrarea din depozite sunt la limita maximă

– Sursele necesare de gaze naturale sunt asigurate pentru următoarele zile astfel încât alimentarea consumatorilor să se deruleze fără sincope, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Potrivit sursei citate, miercuri alimentarea cu gaze naturale s-a desfăşurat în întreaga ţară fără probleme deosebite, iar presiunile în Sistemul Naţional de Transport au valori normale.

În 31 ianuarie, consumul de gaze naturale înregistrat la nivel naţional a atins maximul ultimei perioade de temperaturi scăzute, cifrându-se la 71,5 milioane mc.

Ca urmare a măsurilor dispuse de Comisia de Coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, constituită la nivelul Ministerului Economiei, au fost asigurate toate cantităţile necesare, astfel încât toţi consumatorii au fost alimentaţi corespunzător. Cantităţile au provenit din următoarele surse: producţie internă – 23 milioane mc, extracţie din depozite – 31 milioane mc, importuri – 17,5 milioane mc.

Potrivit MECMA, producţia internă şi extracţia din depozite sunt la valorile maxime permise din punct de vedere tehnic, astfel încât completarea consumului se face din import.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, arăta, marţi, că, în ultimele zile, din cauza temperaturilor foarte mici, presiunea în reţelele de gaze naturale a scăzut, dar nu se impune declararea situaţiei de urgenţă. ‘Presiunea a scăzut în reţea, dar e normal, pentru că este un consum mare. Ţinem presiunea sub control ca să nu depăşim stadiul critic, pragul de la care apar probleme. Nu este cazul să declanşăm situaţia de urgenţă. Avem cadrul legislativ să luăm măsurile care se impun, nu este cazul acum. În următoarele zile vom vedea’, a adăugat oficialul MECMA.

Acesta a subliniat că, în aceste zile, Comisia de Coordonare din cadrul Ministerului Economiei s-a asigurat că Romgaz SA, OMV Petrom şi distribuitorii privaţi EON şi GDF Suez au la dispoziţie cantităţile necesare pentru a acoperi creşterea medie a consumului de gaze naturale, cu aproximativ 20%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.