EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Premieră în Parlament: Opoziţia intră în GREVĂ pe termen nelimitat

0

Reprezentanţii PSD şi PNL în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor au anunţat, miercuri, 1 februarie 2012, colegii din conducerea acestui for legislativ că deputaţii social-democraţi şi cei liberali nu vor mai participa la lucrările BP, ale plenului şi comisiilor, a declarat liderul grupului PSD, Mircea Duşa.

El a precizat însă că parlamentarii PSD şi PNL vor participa la prima şedinţă de plen a sesiunii de primăvară în care se va alege noua conducere a Camerei Deputaţilor.

„Am anunţat şi au anunţat preşedinţii Uniunii Social Liberale că începând de astăzi vom începe protestul nostru parlamentar împotriva faptului că Puterea înţelege să nu asculte strada şi să-şi dea demisia”, a declarat Mircea Duşa.

Liderul deputaţilor PSD a explicat că protestul va consta în neparticiparea la lucrările plenului, Biroului permanent şi comisiilor de specialitate. „Nu sunt alte lucruri. Eu cred că ştirea cea mai importantă este că Opoziţia pleacă din Parlament şi un stat democratic şi un Parlament democratic nu pot funcţiona fără Opoziţie”, a susţinut Duşa.

Întrebat dacă în atare condiţii deputaţii PSD şi PNL îşi vor mai primi banii, el a spus că nu e important dacă „se vor lua banii sau nu se vor lua” şi că se va aplica legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor.

„Neparticiparea la şedinţă înseamnă diminuarea indemnizaţiei proporţional cu numărul de zile în care nu vom participa la şedinţele de plen şi de comisii”, a explicat Mircea Duşa.

Chestionat dacă parlamentarii Opoziţiei vor mai sta la hotel, Duşa a calificat întrebarea drept tendenţioasă.

„Vedeţi că puneţi întrebări tendenţioase. Noi am anunţat că protestul nostru înseamnă neparticiparea la plen comisii şi Birou permanent. Conform Constituţiei şi a legii un parlamentar are mult mai multe atribuţii. Începând cu dreptul de a avea iniţiativă legislativă, de la a face moţiuni simple şi de cenzură, de a contesta la Curtea Constituţională, activitate în teritoriu, activitate în grupuri parlamentare, declaraţii politice şi control parlamentar asupra Guvernului prin interpelări şi răspunsuri şi comisii de anchetă. Şi au afirmat co-preşedinţii (co-preşedinţii USL – n.r.) că parlamentarii vor fi în teritoriu şi în Bucureşti în această perioadă”, a declarat Duşa.

Liderul deputaţilor social-democraţi a spus că grupurile PSD şi PNL vor face nominalizări pentru funcţiile de conducere din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.

„Trebuie să îndeplinim acele proceduri de a avea contactul cu Parlamentul şi de a putea face contestaţii la Curtea Constituţională, de a iniţia moţiuni de cenzură şi aşa mai departe”, a explicat Mircea Duşa.

 

Puterea râde de Opoziţie

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, miercuri, că retragerea parlamentarilor USL din Parlament reprezintă o „grevă de lux”, având în vedere că aceştia îşi iau toate drepturile, dar nu mai vin la serviciu, ea apreciind că acest gest nu va fi înţeles de către oameni.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ioan Oltean a declarat, miercuri, că aşteaptă să vadă dacă parlamentarii opoziţiei vor fi „într-adevăr în grevă” şi dacă aceştia vor sta „fără cameră la hotel, fără maşină la scară, fără secretare şi fără bani în portofel”.

În schimb, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a fost mai conciliant.  „Parlamentul, cred eu, este cea mai importantă instituţie a unui stat democratic şi, din acest punct de vedere, cred că şi locul opoziţiei este în Parlament, pentru că se poate manifesta şi nu cred că nu a avut ocazia. Decizia domniilor lor este decizia domniilor lor şi o respect”, a spus Blaga.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.