Serbia a răscumpărat un combinat siderurgic pentru un dolar

Guvernul sârb a răscumpărat marţi (31 ianuarie 2012) pentru un dolar cel mai mare combinat siderurgic din ţară, vândut în urmă cu opt ani companiei americane U.S. Steel, transmite AP.

Premierul sârb, Mirko Cvetkovic, care a semnat acordul oficial cu vicepreşedintele U.S. Steel, David J. Rintoul, a precizat că acordul a fost o ‘mişcare forţată’ pentru a salva locurile de muncă ale celor 5.000 de angajaţi. Cvetkovic a mai anunţat că guvernul de la Belgrad va numi un nou director general şi va trebui să găsească un nou partener strategic.

În anul 2003 grupul U.S. Steel a cumpărat combinatul siderurgic de la Smederevo, aproximativ 60 de kilometri sud-est de Belgrad, pentru 33 milioane de dolari. După preluare companie americană a investit mai multe milioane de dolari în combinat, care a devenit cel mai important exportator al Serbiei. În 2010 combinatul siderurgic de la Smederevo a avut vânzări externe de 35 milioane de dolari, fiind responsabil pentru 10% din exporturile Serbiei.

Însă din cauza crizei economice globale din 2008, combinatul a început să înregistreze pierderi. În primele nouă luni ale anului trecut unitatea a operat mult sub capacitatea anuală de producţie de 2,2 milioane tone şi a înregistrat pierderi de 73 milioane de dolari.

Combinatul siderurgic de la Smederevo este a doua mare companie pe care Serbia o cumpără după ce a fost privatizată, după ce recent autorităţile de la Belgrad au răscumpărat pachetul de acţiuni pe care grupul grec OTE l-a achiziţionat în 1997 la compania naţională de telecomunicaţii Telekom Serbia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.