The Economist: „NĂSTASE RĂSTIGNIT”. Condamnarea lui, posibil avertisment pentru o clasă politică care încă emană „duhoarea” corupţiei

Luni, 30 ianuarie, Adrian Năstase, fostul premier al României între 2000 şi 2004, a devenit primul şef de guvern din epoca post-comunistă condamnat pentru corupţie. De mult se aştepta aşa ceva. Pronunţând o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare împotriva lui Năstase, judecătorii au decis că acesta a folosit o conferinţă finanţată public a unor companii din construcţii ca front pentru campania sa prezidenţială neîncununată cu succes din 2004, comentează The Economist pe blogul său Eastern approaches, în ediţia de marţi.

Învinuirea este însă minoră în comparaţie cu unele dintre celelalte acuzaţii de corupţie ce i se aduc lui Nastase, toate negate de el. „Năstase şapte case„, o referire la multele lui reşedinţe, a fost doar una dintre poreclele ce i s-au dat de către presă.

Năstase a fost educat la şcoala comunistă de politică şi a demonstrat acest lucru. În perioada mandatului său, televiziunea de stat şi posturile de radio erau obligate să urmeze o linie proguvernamentală. Ziarele care publicau poveşti incriminatorii s-au trezit că întreaga ediţie le-a fost cumpărată înainte de a ajunge la chioşcuri. Năstase a luat parte la partide de vânătoare uriaşe care rivalizau cu oricare altele ale lui Ceauşescu şi atât prima cât şi a doua sa soţie au făcut parte din nomenclatura comunistă.

Brutalitatea lui Nastase faţă de opoziţie era legendară. Când a fost întrebat despre bogăţia considerabilă pe care a acumulat-o în timpul mandatului său, i-a invitat pe detractorii săi să-i numere ouăle, aminteşte The Economist.

În pofida acestor izbucniri, Năstase, un profesor de drept internaţional cu multe lucrări publicate, a cultivat imaginea unui intelectual burghez. Acest lucru a ajutat la netezirea căii pentru rivalul său, actualul preşedinte Traian Băsescu, ale cărui discurs populist şi exprimare muncitorească s-au aflat la ani lumină de cele al lui Năstase. Promisiunea de a reprima corupţia l-a ajutat pe Băsescu să-l învingă pe Năstase în 2004.

Năstase este politicianul român cel mai proeminent căruia i-a venit de hac Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România. Înseamnă, oare, acest lucru că România a luat în cele din urmă în serios lupta împotriva corupţiei, atât de des impulsionată de Uniunea Europeană?, se întreabă publicaţia. Protestatarii care înfruntă temperaturi de minus 15 grade în Piaţa Universităţii din Bucureşti nu ar spune acest lucru. Mulţi dintre ei văd o mică diferenţă între corupţia din zilele lui Năstase şi România anului 2012, apreciază publicaţia.

Năstase, care intenţionează să facă recurs împotriva sentinţei de condamnare, spune că este o victimă a hărţuirii politice şi că Băsescu şi seful DNA, Daniel Morar, vor să-l dea la o parte. UE a criticat aspru în repetate rânduri România pentru sistemul său judiciar politizat iar condamnarea lui Năstase este incontestabil o binefacere pentru ”asediatul” Băsescu, este de părere The Economist. Preşedintele are reputaţia de a aduce acuzaţii de corupţie adversarilor săi, mai notează săptămânalul britanic.

Alţii ar putea menţiona pierderea influenţei lui Năstase în cadrul propriului partid drept factor care a contribuit la decăderea sa. Unii membri ai PSD se vor bucura cu siguranţă.

Exceptând cazul în care va câştiga recursul, Năstase nu va mai putea deţine funcţii publice sau să fie preşedinte de partid timp de patru ani. O veste bună pentru mulţii săi rivali din cadrul partidului pe care l-a dominat odată.

Poate că Năstase nu va executa pedeapsa cu închisoarea. A promis că va înainta cazul său la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dacă va fi necesar. Cu toate acestea, deşi sentinţa este relativ indulgentă (alţi inculpaţi din acelaşi caz au primit o condamnare de şase sau şapte ani de închisoare), ceea ce contează este faptul că s-a dovedit că un fost premier intră sub incidenţa legii.

Cu puţin noroc, acest lucru ar putea servi drept avertisment pentru o clasă politică care încă emană ”duhoarea” corupţiei, conchide revista britanică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.