Vaccinul antigripal este mai puţin eficient la persoanele obeze

Vaccinul împotriva gripei este mai puţin eficient la persoanele obeze, arată un studiu realizat de cercetători americani. Pr Melinda Beck de la Universitatea Carolina de Nord a studiat legătura dintre obezitate şi gripă, demonstrând că rata mortalităţii este mult mai mare la şoarecii supraponderali, scrie passionsante.be.

De această dată, cercetătoarea şi-a desfăşurat studiul pe om, alegând circa 500 de persoane vaccinate împotriva gripei. Analizând nivelul de anticorpi la 11 luni de la vaccinare, ea a constatat că, la jumătate din persoanele obeze, acesta era de patru ori mai mic decât la începutul studiului, în timp ce acest deficit a fost constatat doar la un sfert din participanţii cu greutate normală.

Ea a dedus că imunitatea obţinută la persoanele obeze este de calitate mai slabă. Eşantioane de sânge au fost apoi contaminate cu virusul gripei, pentru a declanşa secreţia de interferon-gamma, o linie de apărare împotriva agresiunilor microbiene. S-a constatat acelaşi lucru: producţia a fost eficientă la 25% din obezi, faţă de 75% la grupul celor cu greutate normală.

Melinda Beck, citată de Futura Sciences, încheie spunând că: „Ştiam deja că obezitatea scade eficienţa vaccinurilor împotriva hepatitei B şi a tetanosului la copii. În ceea ce priveşte vaccinul antigripal, trebuie să efectuăm şi alte studii, însă datele de care dispunem ne încurajează să găsim soluţii.”

În primul rând, adaptând dozele vaccinului, însă acest lucru nu se poate face oricum, arată passionsante.be.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.