Anul Dragonului va duce la o escaladare a natalităţii în Asia

0

Dragonul este singurul animal mitologic din cele 12 care formează horoscopul chinez. China este fiica Dragonului, iar împăraţii l-au adoptat întotdeauna ca simbol. Dragonul reprezintă putere şi inteligenţă, iar cei născuţi sub acest semn sunt predestinaţi succesului şi bogăţiei. Bruce Lee, Bill Clinton sau Salvador Dali sunt ‘dragonii’ dintr-o listă foarte scurtă. Superstiţiile poporului chinez au supravieţuit în ciuda eforturilor lui Mao, care spunea că ţara nu va progresa niciodată, dacă nu renunţă la aceste credinţe, care bat în retragere în mediul urban, dar care rămân puternice în mediul rural, notează miercuri ziarul El Periodico.

Potrivit agenţiei oficiale Xinhua natalitatea va creşte anul acesta cu 5%, un procent deloc de neglijat într-o ţară cu 1,3 miliarde de locuitori şi care vrea să menţină echilibrul demografic. Se estimează, de asemenea, că cifra scutecelor de unică folosinţă va creşte cu 17%, potrivit organizaţiei Euromonitor International. Paturile din maternităţile capitalei sunt deja pline până în august.

Dincolo de superstiţii, pe copiii dragon nu-i aşteaptă un viitor prea liniştit. Accesul la educaţie, la universitate şi la piaţa muncii va fi mai competitiv. Sistemul de învăţământ chinez se bazează pe un filtru foarte dens prin care nu reuşesc să treacă decât cei mai buni.

Autorităţile din alte regiuni asiatice au aşteptat cu mare emoţie anul 2012. Taiwanul a ajuns de la o medie de şapte copii pentru o femeie din 1950 la 0,9 actuală, cea mai scăzută rată din lume. Insula, preocupată de îmbătrânirea populaţiei, oferă stimulente generoase (250 de euro pentru primul copil, dublu pentru al doilea şi triplu pentru al treilea, pe lângă 75 de euro lunar), care sunt însă dispreţuite cu încăpăţânare. Dar semnul dragonului este cel mai puternic stimulent. Directorul unui spital a mărturisit presei că speră la o creştere a naşterilor de 20% – 30%. În 2000, predecentul an al dragonului, natalitatea a crescut cu 1,7 la sută faţă de 1,5 în anul anterior.

Anul dragonului a dus, de asemenea, la o creştere cu 10% a naşterilor în 1988 şi în 2000 în Singapore. Aici rata fertilităţii este de 1,15, departe de obiectivul de 2,1 necesar pentru a contracara îmbătrânirea populaţiei. Premierul Lee Hsien Loong a precizat că anul 2012 este cheie ‘pentru a nu mai fi nevoiţi să depindem atât de mult de imigraţie’. Din cei 5 milioane de locuitori, un sfert sunt străini veniţi să facă faţă necesarului forţei de muncă.

Horoscopul suscită speranţe şi la Hong Kong, unde 70% din cupluri asigurau într-un sondaj că vor un copil născut sub semnul dragonului. Hong-konghezelor li se alătură chinezoaicele venite să nască în fosta colonie pentru ca fiii lor să obţină cetăţenie şi educaţie. Anul trecut s-a dublat numărul naşterilor în rândul mamelor venite din China continentală.

Dacă la aceasta adăugăm şi ‘factorul dragon’, rezultatul este evident: maternităţile sunt copleşite şi au paturile ocupate trei luni de-acum încolo. Febra dragonului se va termina pe 9 februarie când va veni rândul zodiei şarpelui. Potrivit unui calcul matematic simplu, perechile care vor un copil născut sub semnul dragonului mai au timp să-l conceapă până la 2 mai.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.