Creşte bilanţul victimelor făcute de frigul polar în Ucraina şi Polonia

Douăzeci de persoane au murit din cauza frigului în ultimele 24 de ore în Ucraina, ridicând la 63 numărul victimelor făcute de frigul polar în decurs de o săptămână. ‘Potrivit informaţiilor preliminare, cauza morţii lor este hipotermia’, a precizat Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, specificând că opt dintre victime au decedat în spital, 41 (sau două treimi) – pe stradă şi încă 14 – la domiciliu, relatează Interfax-Ukraina şi AFP.

Circa 1150 de ucraineni au cerut ajutor medical din cauza degerăturilor şi a hipotermiei, iar 945 dintre ei au fost spitalizaţi încă de vineri, conform aceleiaşi surse.

Peste 14.000 de şcoli /dintr-un total de 20.000/ şi-au închis porţile din cauza frigului, trimiţând astfel circa 2,8 milioane de copii în vacanţă forţată, potrivit Ministerului ucrainean al Educaţiei.

Autorităţile au deschis peste 2.100 de puncte de ajutor în întreaga ţară, unde oamenii se pot încălzi, pot primi o masă caldă, a indicat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, adăugând că alte câteva sute de astfel de puncte ar urma să fie deschise în zilele viitoare.

Aproape 41.300 de persoane au apelat la aceste puncte de ajutor începând de vinerea trecută, în condiţiile în care temperaturile au coborât până la minus 25 sau chiar minus 30 de grade Celsius în cele mai multe regiuni din Ucraina.

Gerul continuă să facă victime şi în Polonia, unde în ultimele 24 de ore au decedat nouă persoane, în condiţiile în care temperaturile au coborât până la minus 32 de grade Celsius în sud-estul ţării, a anunţat joi poliţia naţională.

În cele mai multe cazuri, este vorba de persoane fără domiciliu. În total, de la începutul valului de frig vinerea trecută, 29 de persoane au murit de hipotermie, potrivit poliţiei.

Bilanţul victimelor făcute de frig de la începutul lunii noiembrie şi până în prezent se ridică la 67 de morţi în Polonia.

Joi, mai multe şcoli au fost închise în regiunea Zakopane, din sudul ţării, la frontiera cu Slovacia.

Poliţia face apel cu regularitate la vigilenţă şi cere oamenilor să semnaleze locurile în care se adăpostesc persoanele fără domiciliu fix. Iarna trecută, temperaturile scăzute au făcut peste 212 victime în Polonia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.