Cristian Diaconescu: Statele membre UE vor fi din ce în ce mai mult controlate

Predictibilitatea financiară va deveni şi o obligaţie juridică, iar, în cazul derapajelor, cei care încalcă standardele ar putea fi sancţionaţi, a declarat, joi, preşedintele UNPR Cristian Diaconescu, la finalul întâlnirii conducerii partidului cu delegaţia comună a FMI, BM şi Comisiei Europene.

”Predictibilitatea va deveni şi o obligaţie juridică, nu numai politică, iar modalităţile de reacţie în cazul unor derapaje se prefigurează a fi la nivel instituţional, chiar juridic atunci când o serie de guverne nu-şi îndeplinesc obligaţiile pe care şi le-au asumat”, a afirmat Diaconescu.

Potrivit acestuia, tratatul de stabilitate fiscală ar urma să conţină prevederi extrem de clare în legătură cu comportamentul fiscal şi bugetar al statelor membre UE. ‘‘Începând de la gestionarea fondurilor europene şi mergând până la cifrele macroeconomice – buget, inflaţie, datorie publică – vor fi din ce în ce mai mult controlate, verificate şi în condiţii de încălcare sancţionate la nivel european”, a adăugat Diaconescu.

El a spus că, în negocierile cu partenerii europeni, modificările constituţionale care se prefigurează au fost în mod specific prevăzute în tratat ca fiind legate de momentul constituirii bugetelor.

„Este o formulă cât se poate de clară şi de coerentă, susţinută de toate instituţiile financiare, la nivel global, tocmai pentru a determina guvernele succesive din statele membre să se limiteze în măsurile pe care le iau la anumiţi parametri care devin din ce în ce mai mult ficşi şi obligatorii la nivel european. Şi mă refer în special la parametri care rezultă din Tratatul de la Maastricht – deficit bugetar, inflaţie şi datoria din PIB”, a declarat liderul UNPR.

El a afirmat că realizările din România reprezintă un câştig ”în protejarea ţării şi a cetăţenilor” într-o perioadă extrem de complicată din punct de vedere economic, fapt recunoscut şi de partenerii ţării.

”Partenerii noştri de la BM, FMI, CE au relevat faptul că astăzi România poate considera că a luat deja acele măsuri şi decizii complicate, extrem de dificile într-un context social de asemenea extrem de complicat, în condiţiile în care marea majoritate a statelor europene sunt puse în situaţia de a face aceleaşi demersuri, de a lua aceleaşi decizii”, a adăugat Diaconescu.

Liderul progresist a admis că există foarte multe dificultăţi de ordin legislativ şi chiar de ordin politic şi a adăugat că tendinţa europeană este de a fixa repere cât se poate stabile care nu pot fi sau nu trebuie să fie modificate în procedurile naţionale parlamentare.

Conform lui Diaconescu, din discuţiile cu reprezentanţii FMI, ai BM şi CE a rezultat că ţara noastră se află, din punct de vedere macroeconomic, într-o situaţie stabilă.

”Condiţia ca această stabilitate să fie şi persistentă este ca momentul de credibilitate în care se află România să nu fie afectat. Este responsabilitatea noastră a politicienilor, în ce măsură înţelegem acest lucru. Se depăşesc anumite limite, iar lipsa de credibilitate se poate traduce fie în sancţiuni, fie în încărcarea extrem de mare a nivelului dobânzilor la care România se poate împrumuta. Şi, din păcate, România va continua să se împrumute (…) Din punctul de vedere al UNPR vom considera stabilitatea României, în demersurile interne şi internaţionale, ca fiind un reper fundamental. Considerăm că a avea o atitudine consecventă şi serioasă este mult mai important pentru România şi români decât punctele procentuale în sondaje”, a punctat preşedintele UNPR Cristian Diaconescu.

Citește și
1 Comentariu
 1. Un roman nedumerit spune

  Ori imi scapa ceva ori e Diaconescu idiot ori autorii articolului nu au prins ce voia sa spuna? Din aceasta fraza: Conform lui Diaconescu, din discuţiile cu reprezentanţii FMI, ai BM şi CE a rezultat că ţara noastră se află, din punct de vedere macroeconomic, într-o situaţie stabilă.’ deducem ca este bine, este foarte bine!
  Numai ca:
  ‘ Şi, din păcate, România va continua să se împrumute’
  Pai daca este asa de bine si suntem atat de stabili, de ce trebuie sa ne imprumutam in continuare? Alo, ziarul Finaciarul? Are legatura jurnalismul dvs cu logica?
  RASPUNS
  E ca la cei (grav) bolnavi. Daca sunt „intr-o stare stabila” (cum spun doctorii), nu inseamna ca s-au si insanatosit, doar ca boala nu a evoluat. Ceea ce inseamna ca va trebuie sa urmeze tratamentul in continuare.
  In ceea ce priveste FMI si „situatia stabila” a Romaniei, poate ca e bine sa accesati si acest link: http://www.financiarul.ro/2012/02/02/confesiunile-unui-asasin-economic-sau-cum-ajunge-o-tara-la-mana-camatarilor-sua-banca-mondiala-sau-fmi-video-subtitrat-in-limba-romana

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.