Dacian Cioloş: Când a devenit membru UE, România nu s-a alăturat unei croaziere all-inclusive

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş a afirmat, joi (02 februarie 2012), că, atunci când ţara noastră a devenit membru al UE, nu s-a alăturat unei croaziere all-inclusive, ci unei expediţii ai cărei membri „se călesc împreună”.

„Când a devenit stat membru al Uniunii Europene, România nu s-a alăturat unei croaziere all-inclusive, sau unui club de lux – aşa cum s-a spus despre UE mulţi ani, ci unei expediţii care încă mai are de înfruntat multe obstacole, o expediţie ai cărei membri se călesc împreună. În aceste vremuri de turbulenţe financiare, Uniunea Europeană demonstrează că poate veni în ajutorul statelor membre confruntate cu dificultăţi, că poate propune soluţii de modernizare şi restructurare pentru economiile vulnerabile. Dar, ca să continue să fie un bloc economic solid, Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de mai multă solidaritate, de o capacitate mai rapidă de reacţie şi de decizie. Numai astfel Uniunea Europeană va fi parte din soluţia pentru criza economică ce ameninţă Europa”, a spus Cioloş, la conferinţa „România în UE. Cinci ani de la aderare”.

El a subliniat că Uniunea Europeană de astăzi este diferită de cea la care a aderat România în 2007 şi că, deşi este o Uniune încă ameninţată de criză, se află în plin proces de redefinire.

„Suntem în mijlocul unei reforme a instituţiilor europene aduse de Tratatul de la Lisabona, suntem la începutul unor negocieri dificile cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru 2014-2020, suntem în perioada în care la nivel european se stabilesc priorităţile politice pentru următorul deceniu. Tratatul pentru Stabilitate, Coordonare şi Guvernanţă în Uniunea Economică şi Monetară agreat săptămâna aceasta la Bruxelles este una din soluţiile anti-criză europene. Stabileşte reguli pentru o mai bună coordonare fiscală şi economică, pentru reducerea deficitelor publice, dar şi pentru creştere economică şi crearea de locuri de muncă. Creează premisele pentru mai multă integrare europeană, dar rămâne un tratat interguvernamental”, a completat comisarul european.

Potrivit lui Cioloş, dacă Uniunea Europeană de astăzi este într-un proces de transformare, România nu este doar subiect al transformării, ci parte a respectivului proces.

„România şi-a exprimat deja câteva priorităţi politice: doreşte menţinerea unei politici agricole comune şi a unei politici de coeziune puternice, sprijinite de bugete solide, care să reducă disparităţile între statele membre; doreşte să se alăture zonei Euro, iar, până atunci, să participe la luarea deciziilor care se aplică în zona Euro, dar care au un impact şi asupra zonei non-Euro; este preocupată de accesul lucrătorilor români la piaţa muncii din toate statele membre, de aderarea la Schengen, de viitorul Mecanismului de Cooperare şi Verificare; are interese strategice în sectoarele energetic şi de transport; face eforturi pentru creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene”, a evidenţiat Cioloş.

El a precizat că, din punct de vedere economic, Uniunea Europeană continuă să fie azi una dintre cele mai prospere regiuni din lume, însă nu are încă toate pârghiile politice şi legislative pentru a răspunde „cu supleţe” noilor provocări.

„De peste 60 de ani, Europa se bucură de pace. Iar dacă unora li se pare puţin lucru, le propun să urmărească îndeaproape ştirile de pe alte continente. De peste 60 de ani, Europa este un spaţiu al valorilor democratice, al libertăţii, al statului de drept. Nici acestea nu sunt însă neapărat câştigate pentru totdeauna. Derapajele sunt întotdeauna posibile şi, din păcate, criza economică nu face decât să le favorizeze. De aceea este important ca aceste valori să continue să fie protejate şi promovate activ”, a arătat Cioloş.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.