EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

În Japonia, centralele nucleare sunt scoase la pensie

0

Guvernul Japoniei vrea să limiteze durata de viaţă a  centralelor sale nucleare la 40 de ani, în urma dezastrului nuclear de la Fukushima. Ministrul Mediului Goshi Hosono a declarat că s-a aprobat un proiect de lege în acest sens, titrează „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. În prezent,  în Japonia, nu există  restricţii privind durata de funcţionare a centralor nucleare. Proiectul de lege prevede  o prelungire a termenului de funcţionare de până la 20 de ani.

Întrucât multe  din cele 54 centrale nucleare japoneze ating deja în anii următori „vârsta” de  40 de ani, sunt şanse de a se prelungi durata de funcţionare a acestora, potrivit specialiştilor.

Cele trei reactoare de la Fukushima, prăbuşite în urma  tsunami-ului din martie, au fost construite după 1966. Opoziţia din Dieta japoneză s-a declarat nemulţumită de acest proiect care limitează durata de funcţionare a centralelor nucleare considerând că, în cazul unui termen de prescripţie, Japonia va fi ameninţată de blocaje în ceeea ce priveşte aprovizionarea cu energie şi o va face dependentă de importuri.

Compania energetică a reuşit până în prezent să evite blocajele în aprovizionarea cu energie. Cu toate acestea, importurile de energie au crescut, în urma dezastrului, la 21780 miliarde yeni (216 miliarde de euro), ceea ce reprezintă 25 la sută din importurile totale. Costurile ridicate la importul de petrol şi gaze au cauzat, pentru prima dată din 1980, un deficit în comerţul exterior.

Guvernul intenţionează să introducă proiectul în parlament astfel încât legea să fie aprobată până în luna aprilie, odată cu noul an fiscal. De asemenea,  guvernul a decis ca autoritatea centrală de reglementare în domeniul nuclear să aparţină, pe viitor, Ministerului Mediului, în prezent aceasta fiind la Ministerul Industriilor.

Înainte de dezastru,  reactoarele nucleare ale centralelor de la  Fukushima asigurau 30 la sută din cererea Japoniei de energie electrică, acum procentul este mai puţin 3 la sută.

Alte trei reactoare vor fi închise la sfârşitul lunii aprilie din cauza unor lucrări de întreţinere. Reactoarele nucleare în Japonia se închid la fiecare 13 luni pentru întreţinere, fapt pentru care Japonia va primi vizita unui grup de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Măsurile dispuse privind securitatea nucleară, în general, corespund standardelor, potrivit unui raport al AIEA către autorităţile japoneze pentru siguranţa instalaţiilor nucleare şi industriale. Chiar şi după testele de stres, inspecţiile suplimentare au fost necesare.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.