Rusia amână următoarea lansare a unui echipaj al Staţiei Spaţiale Internaţionale

Viitoarea lansare a unui echipaj cu destinaţia Staţia Spaţială Internaţională (SSI) va fi amânată cu mai mult de o lună, din cauza unor probleme descoperite la vehiculul spaţial rus, a confirmat şeful Agenţiei Spaţiale Ruse, citat de Space.com.

Nava Soyuz TMA 04M era programată să fie lansată spre staţia spaţială la data de 29 martie 2012, dar în timpul unor teste desfăşurate săptămâna trecută au fost descoperite mai multe probleme tehnice la modulul de aterizare.

Din această cauză, decolarea navei spaţiale va fi întârziată cu circa 45 de zile, potrivit relatărilor de presă ruseşti. “Conducerea corporaţiei Energia elaborează un nou plan, potrivit căruia lansarea va fi întârziată cu o lună, până în aprilie”, a declarat conducătorul Agenţiei Spaţiale Ruse, Vladimir Popovkin, serviciului central de ştiri din Rusia, ITAR-TASS.

Potrivit lui Popovkin, întârzierea a fost cauzată de depistarea unor probleme la capsula de reintrare în atmosferă, care a picat un test menit să asigure specialiştii de perfecta ermetizare a vehiculului. O nouă dată a lansării va fi hotărâtă după o teleconferinţă cu NASA care va avea loc la data de 2 februarie, a anunţat Ria Novosti.

Nava Soyuz este programată să lanseze către Staţia Spaţială Internaţională trei viitori membri ai echipajului acesteia, astronautul NASA, Joe Acaba şi cosmonauţii ruşi Ghenadi Padalka şi Serghei Revin, care urmează să înlocuiască trei membri ai actualului echipaj format din şase astronauţi, trei ruşi, doi americani şi un olandez. Comandantul Dan Burbank şi cosmonauţii ruşi Anton Şkaplerov şi Anatoli Ivanişin ar fi trebuit să revină pe Terra la data de 16 martie a.c.

“Există suficiente rezerve pentru a permite actualului echipaj să rămână la bordul staţiei spaţiale peste data programată a înlocuirii, chiar şi în perspectiva amânării câtorva zboruri consecutiv”, a declarat site-ului Space.com purtătorul de cuvânt NASA – SSI, Kylie Clem.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.