S-a inventat computerul care îţi citeşte gândurile

– Oamenii de ştiinţă cred că au găsit o modalitate de a citi mintea noastră, utilizând un program pe computer, care poate decoda şi ulterior  transforma în cuvinte activitatea creierului. Ei spun că ar putea obţine rezultate în cazul persoanelor cu accidente vasculare cerebrale sau boli degenerative.

Neurologii de la Universitatea Berkeley din California au montat  electrozi pacienţilor operaţi pe creier pentru a monitoriza informaţiile de la lobul temporal lor, implicat în procesarea vorbirii şi a imaginilor. Programul analizează , în cazul pacientului, modul de prelucrare şi reproducere a  discuţiilor auzite de la alte persoane.

Analizând activitatea cerebrală, cercetătorii pot reconstrui frazele pe care le gândim atunci când ascultăm pe altcineva vorbind. Pentru că activitatea cerebrală care are loc atunci când ascultăm o frază este similară cu cea care se petrece atunci când noi gândim acea frază, oamenii de ştiinţă cred că vor putea folosi această tehnologie pentru a transforma aceste gânduri în fraze.

În opinia profesorului de psihologie şi ştiinte neurologice, Robert Knight: „aplicarea acestui program este un lucru extraordinar  în condiţiile în care persoanele cu accidente vasculare au probleme în exprimare sau nu pot vorbi.

Dacă am putea reconstrui conversaţiile, imaginile de  la activitatea creierului, programul ar putea fi aplicat multor bolnavi.” Oamenii de ştiinţă cred că tehnica ar putea fi, de asemenea, utilizată pentru a citi gândurile despre viitor.

Cercetatorii au testat 15 de persoane care au fost supuşi operaţiilor pe creier pentru a trata tumorile cerebrale sau de epilepsie. Aceştia au fost de acord cu un  număr de până la 256 de electrozi, montaţi pe suprafaţa creierului.

Cu ajutorul acestor electrozi au fost reproduse cuvintele auzite. De aceea, este puţin probabil ca gândurile fiecăruia dintre noi să fie citite şi transpuse în vorbe, însă pentru persoanele care nu mai au capacitatea de a vorbi, această cercetare reprezintă un nou motiv de optimism.

Expertul britanic Ian Schnupp, profesor  la Universitatea Oxford, s-a declarat impresionat de rezultatul experimentului considerând că aceste cercetări sunt un pas înainte pentru aplicaţiile biomedicale. Totuşi, spune el, gama dispozitivelor de „citire a minţii” sunt aplicate numai în cazul pacienţilor care au acceptat intervenţii chirurgicale. Or, scanările creierului nu sunt suficient de puternice pentru a citi acest nivel de informaţii în cazul pacienţilor care nu au intervenţii chirurgicale.

Iată cum se aud câteva sunete reconstruite de algoritmi, pe baza interpretării activităţii cerebrale:

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.