Tabără „s-a răzgândit” şi începe să aibă emoţii: ÎNGHEŢUL pune în pericol culturile!

Anul agricol 2012 nu va fi unul uşor din punct de vedere al producţiilor, deşi rezerva de apă din sol este satisfăcută la această dată, a declarat, joi, 2 februarie, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

„Pe partea de vest a ţării unde nu există zăpadă a plouat până acum trei-patru zile, până la 100 de litri/mp, iar asta înseamnă o treime din necesarul grâului de circa 280 de litri în perioada de vegetaţie. Dar consider că mai sunt încă două luni”, a precizat Tabără.

Şeful MADR a afirmat că sunt probleme din cauza îngheţului pentru culturile agricole dacă acesta apare după o perioadă caldă.

„Sunt ceva chestiuni legate de îngheţ. Dacă se duce la -25 de grade în condiţiile în care vine după o perioadă caldă, ne punem probleme dacă aceste culturi însămânţate în toamnă, de obicei rezistente la ger, pot să iasă şi să asigure în continuare parcurgerea fazelor de vegetaţie. Mai există emoţii până când se va duce gerul acesta pentru a verifica viabilitatea plantelor„, a adăugat Valeriu Tabără.

Acesta a subliniat că perioada cu ger nu va fi una persistentă, fiind doar un element de periodicitate.

„ANM a dat pentru anul acesta o prognoză bună pe ciclurile mari. Este o perioadă normală a anului, anormal a fost doar o decalare a frigului Bobotezei care a apărut după două săptămâni, dar nu este anormal pentru România. Ca agronom am tot timpul emoţii pentru culturi. Orice agronom când a semănat are întotdeauna emoţii, indiferent ce cultivă, pentru că poate avea o cultură foarte bună şi în două-trei zile, dacă nu este atent, poate să nu mai aibă nimic”, a spus ministrul Agriculturii.

Cu toate acestea, recent, Valeriu Tabără dădea asigurări că gerul nu a afectat culturile agricole însămânţate în toamnă datorită stratului de zăpadă căzut în ultima săptămână.

Culturile agricole acoperite cu zăpadă nu vor fi afectate de ger. Dacă nu aveam deloc zăpadă pe sol era mai dificil. Cred că eu şi Ariton (Ion Ariton, ministrul Economiei n.r.) ne bucurăm de zăpezile de acum, eu pentru agricultură, iar el pentru umplerea lacurilor de acumulare. Consider, de asemenea, că şi gerul este bun în aceste zile pentru că întârzie înmugurirea arbuştilor şi a pomilor fructiferi”, a declarat, marţi, 31 ianuarie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!