EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Zahărul este toxic. Avem nevoie de o TAXĂ PE SUC! – spun oamenii de ştiinţă

0

– Zahărul şi alţi îndulcitori sunt, de fapt, nişte toxine pentru organismul uman, care ar trebui considerate de către toată lumea, substanţe novice ca şi alcoolul, potrivit unui studiu publicat în revista „Nature” de cercetatorii de la Universitatea din California, San Francisco.

Cercetatorii au propus  impozitarea la toate alimentele şi băuturile care conţin zahăr adăugat, interzicerea vânzărilor în şcoli sau în apropierea şcolilor şi introducerea limitelor de vârstă pentru achiziţii.

Deşi propunerile ar părea de domeniul sience fiction, cercetatorii citează numeroase studii şi statistici, explicând că adaosul de zahăr – sau, mai exact, zaharoză, chiar un mix de glucoză şi fructoză – sirop de fructoză de porumb şi zahăr, trestie de zahăr şi sfecla de zahăr – este la fel de dăunător pentru organism precum alcoolul şi tutunul.

 Cuvinte acide despre zahăr

În Statele Unite, mai mult de două treimi din populaţie este supraponderală, iar jumătate dintre ei sunt obezi.

Aproximativ 80 la sută din cei care sunt obezi au diabet zaharat sau tulburări metabolice, au apreciat autorii studiului, în condiţiile în care aproximativ 75 la sută din bugetul destinat sănătăţii sunt cheltuiţi pe dieta legate de boli, spun autorii.

La nivel mondial, persoanele obeze sunt mai numeroase decât cele subnutrite, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Obezitatea este o problemă de sănătate publică în majoritatea ţărilor. Bolile cronice determinate de o dietă necorespunzătoare, cum ar fi bolile de inimă, diabet si unele tipuri de cancer – pentru prima dată în istoria omenirii – ucid mai mulţi oameni decât bolile infecţioase, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Americanii consumă, în medie, mai mult de 600 de calorii pe zi din adaosul de zahăr, echivalentul a 40 de linguriţe de zahăr. Mulţi cercetători consideră zahărul mai degrabă un produs chimic, care devine toxic în exces.

Glucoza din carbohidraţi, cum ar fi cereale integrale, este metabolizată în condiţii de siguranţă de către celulele organismului, pe când fructoza din zahăr este metabolizată în principal de către ficat. Aceasta este şi cauza bolilor de ficat gras,  în cele din urmă se recurge la insulina.

Taxă pe suc, colacul de salvare al obezilor

Robert Lustig, profesor la  Universitatea din California şi coordonator al studiului,compară zahărul adăugat în diferite alimene cu tutunul şi alcoolul. Lustig pledează pentru o taxă de consum pe orice produs, cu adaos de zahăr.

Printre propunerile mai radicale ale lui  Lustig se numără interzicerea vânzărilor de băuturi dulci la copii sub vârsta de 17 ani; legi  privind restrângerea zonelor de vânzare a băuturilor dulci şi gustări în jurul şcolilor, asemănătoare reglementărilor cu alcool.

Deocamdată, economiştii au în dezbatere o taxă de consum – cum ar fi un impozit pe suc, propus în mai multe state din SUA – este cel mai eficient mijloc de a limita consumul de zahăr. Economistii de la Universitatea de Stat din Iowa conduse de Ioan Beghin sugerează impozitarea îndulcitorilor, la nivel producătorilor, nu produsul final ce conţine zahăr.

CITITI SI:

LECŢIA DE SĂNĂTATE: Cât de dăunător este zahărul?

LECŢIA DE SĂNĂTATE: Care este „combustibilul” preferat al celulelor canceroase?

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.