Boala Alzheimer se propagă de la o zonă a creierului la alta

0

Boala Alzheimer s-ar propaga de la o zonă a creierului la alta, de-a lungul circuitelor cerebrale, potrivit unor cercetări efectuate în Statele Unite pe şoareci, care ar putea deschide calea unor noi tratamente la oameni, relatează agenţia Belga.

Studiul postat în ediţia online a PloS One confirmă o nouă ipoteză de evoluţie a Alzheimer, conform căreia boala se dezvoltă cam ca o infecţie.

În acest caz însă nu este vorba despre un agent infecţios, ci despre o proteină anormală (numită ‘tau’, T în alfabetul grec), a cărei agregare sub formă de filament sufocă şi distruge progresiv ansamblul celulelor nervoase (neuronilor).

Această descoperire îi face pe cercetători să se gândească că blocarea destul de devreme a acestui proces ar putea stopa răspândirea acestei boli grave şi incurabile.

Cercetătorii au dezvoltat şoareci transgenici purtători ai genei care produce o formă anormală a proteinei umane tau în cortexul entorhinal. Creierele şoarecilor au fost analizate în diferite etape, timp de 22 de luni, pentru a stabili cum progresează proteina tau. Oamenii de ştiinţă au constatat că, pe măsură ce animalele îmbătrâneau, proteina se propaga pe un culoar anatomic de la cortexul entorhial, important pentru memorie, până la hipocamp şi apoi la neocortex.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.