EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Bogdan Aurescu: Hotărârea CIJ în cazul Insula Şerpilor – un câştig politic important

0

– Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a afirmat că hotărârea dată în urmă cu trei ani de Curtea Internaţională de Justiţie în cazul „Delimitarea maritimă în Marea Neagră” reprezintă un exerciţiu care a pus în evidenţă faptul că România are capacitatea să atingă în mod profesionist obiectivele sale de politică externă.

„E un moment important, mai ales pentru cei care au lucrat la acest caz. Să ne amintim de efortul pe care aceşti oameni l-au depus. Au muncit fără niciun fel de interes oricare altul decât acela de a-şi face munca în mod dedicat pentru a obţine un avantaj pentru România. Ne-am amintit împreună de acele momente. A fost un exerciţiu care a pus în evidenţă faptul că noi, România, avem capacitatea să ne promovăm şi să ne câştigăm obiectivele de politică externă în mod profesionist.

A fost o victorie a dreptului internaţional şi a capacităţii noastre de a folosi instrumentele dreptului internaţional pentru atingerea obiectivelor de politică externă. A fost un câştig politic important pentru că România a arătat în această regiune, care nu duce lipsă de probleme, de conflicte, că suntem capabili să ne rezolvăm diferendele inteligent şi în mod paşnic, fiind un model şi pentru alte state”, a spus Aurescu, vineri, în faţa studenţilor de la Facultatea de Drept, la împlinirea a trei ani de la câştigarea procesului de la Haga.

Acesta a arătat că dosarul care a ajuns în atenţia Curţii de la Haga a împiedicat pentru multă vreme dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre România şi Ucraina.

„Cred că reprezintă pentru specialişti, dar şi pentru nespecialişti un câştig în ceea ce priveşte creşterea profilului în regiune. Iarăşi este un câştig în relaţia cu Ucraina. A fost o hotărâre acceptată de ambele părţi şi este un câştig pentru relaţia bilaterală pentru că am scos de pe agendă un dosar complicat de politică externă care a împedicat pentru multă vreme dezvoltarea relaţiilor bilaterale”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Secretarul de stat a susţinut că în cei 9.700 de km pătraţi câştigaţi de România există proiecţia unor resurse minerale relativ importante, însă urmează să se vadă în ce măsură vor fi exploatate în mod eficient pentru interesele de securitate energetică ale României.

Aurescu a mai spus că echipa care a participat la cazul privind delimitarea maritimă în Marea Neagră lucrează în MAE sau în alte instituţii, având alte dosare mult mai complicate şi mult mai interesante.

El a explicat că a ales să marcheze trei ani de la câştigarea procesului de la Haga împreună cu studenţii săi din anul al II-lea de la Facultatea de Drept deoarece speră că aceştia şi-ar putea alege modele dintre membrii echipei.

„Dincolo de aspectele strict juridice care sunt foarte interesante, cred că este important ca studenţii să vadă şi să înveţe de la o echipă de oameni foarte talentaţi şi foarte modeşti – colegii mei care au lucrat pentru acest proces. Şi să-şi găsească, poate, nişte modele pentru activitatea lor din viitor”, a spus Aurescu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.