CE/gaze: Am primit asigurări de la autorităţile române că nu vor fi afectaţi consumatorii

0

– Comisia Europeană a primit asigurări de la autorităţile române că, în urma reducerii livrărilor de gaze înregistrate în România, din cauza condiţiilor meteorologice extreme, nu vor fi afectaţi consumatorii, a declarat vineri, 3 februarie, Marlene Hoelzner, purtătoare de cuvânt a comisarului european pentru energie Gunther Oettinger.

Reprezentanta CE a confirmat că în opt ţări – România, Polonia, Slovacia, Austria, Ungaria, Bulgaria, Grecia şi Italia – s-au înregistrat scăderi ale livrărilor de gaze, dar că statele respective au la dispoziţie diverse mecanisme de rezervă pentru depăşirea acestei situaţii, precum preluarea de gaze din stocurile existente de gaz lichefiat, fără a se putea vorbi deocamdată de o ”stare de urgenţă”.

Hoelzner a precizat că datele de joi, cele mai recente primite de Comisie, indicau o scădere a livrărilor de gaze cu 30% în Austria şi Slovacia, cu 24% în Italia şi cu 8% în Polonia.

Compania austriacă OMV a anunţat joi înregistrarea unei scăderi de 30% a livrărilor ruseşti de gaze la platforma de distribuţie Baumgarten, pe unde tranzitează aproape o treime din exporturile de gaze ruseşti către Europa Occidentală.

La rândul său, concernul rusesc Gazprom a decis, joi seară, creşterea livrărilor de gaze către vestul Europei.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.