EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

De ce avem impresia că timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim?

– Pe măsură ce înaintăm în vârstă, timpul pare să treacă din ce în ce mai repede. Oamenii constată cu uimire cât de rapid se succed zilele importante din viaţa lor, şi se trezesc spunând „Deja a venit ziua mea de naştere?”, „Iaraşi vine Crăciunul?”, „Când a trecut un an?” . Potrivit experţilor privind percepţia timpului,  motivul pentru care ni se pare că timpul trece mult mai repede este acela că intrăm în rutină şi experimentăm aceleaşi experienţe, iar şi iar, arată Psychologytoday.

Nu acelaşi lucru se întâmplă atunci când facem lucruri pentru prima dată, în urma cărora, de obicei, ne rămâne o impresie de lungă durată (amintiţi-vă prima zi de şcoală sau prima zi la un nou loc de muncă). Memoria selectează evenimentele, care pot fi mai vii sau mai „şterse”, în funcţie de gradul de rutină la care aţi ajuns.

Sindromul Groundhog Day, tradus de specialişti ca „timpul pare să zboare”, poate fi încetinit prin schimbarea rutinei şi încercarea unor noi provocări. Fiecare dintre aceste noi experienţe va lasa o amintire mult mai vie în comparaţie cu lucrurile pe care le facem în mod repetat. De exemplu, sărbătorirea unor evenimente la acelaşi restaurant  duce la sindromul Groundhog Day. Încercaţi un restaurant nou, de fiecare dată, şi sărbătorile vor dura mai mult şi astfel veţi avea parte de o mai mare varietate de amintiri.

Deci, pentru a combate sindromul Groundhog Day, trebuie să „spargeţi” rutina, să ieşiţi din ea, şi să fiţi deschis schimbării (deşi trebuie să recunoaştem că rutina conferă un oarecare confort). Important este să trăiţi momentul prezent cu intensitate maximă, şi să vă concentraţi pe acele activităţi care vă pot aduce amintiri noi şi de durată. Chiar dacă rutina poate fi familiară şi reconfortantă, tot ea este cea care ne dă impresia că timpul zboară prea repede, şi că viaţa trece pe lângă noi fără să ne dăm seama.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata