MMP: Realizarea primelor perdele forestiere pentru drumuri începe în 2012, după exproprierea terenurilor

Primele perdele forestiere pentru drumuri urmează să fie plantate în 2012, dar după etapa de expropriere a proprietarilor de terenuri, operaţiune pentru care sunt alocate patru milioane de lei, potrivit informaţiilor Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP)

În baza Legii 213/2011 care modifică şi completează Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie, adoptată în cursul anului trecut, primele plantări pentru protecţia drumurilor sunt preconizate în decursul lui 2012.

O primă etapă a acestei iniţiative o reprezintă exproprierea celor pe ale căror suprafeţe ar urma să se regăsească perdelele forestiere. În acest sens, MMP a alocat, în 2012, patru milioane de lei.

Conform datelor oficiale, până în acest moment, au fost efectuate lucrări numai pentru perdele forestiere destinate agriculturii. Astfel, la nivelul anului trecut, exista acordul proprietarilor de teren pentru 63 de hectare, din care 48 de hectare au fost împădurite în 2010 şi 2011, urmând ca în 2012 să se realizeze restul până la total.

În data de 2 noiembrie 2011, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 213/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie.

Actul normativ stipulează faptul că reţeaua de perdele forestiere de protecţie formează Sistemul naţional al perdelelor forestiere de protecţie, declarat drept de utilitate publică.

În cazul înfiinţării perdelelor forestiere de protecţie în cadrul unei arii naturale protejate se vor respecta prevederile legale privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Pe de altă parte, dacă terenurile pe care se instalează aceste perdele sunt incluse pe lista siturilor contaminate, se vor respecta prevederile legale referitoare la protecţia solului şi subsolului.

De asemenea, realizarea Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie, indiferent de titularii dreptului de proprietate, se face cu acordul scris al acestora, iar titularii dreptului de proprietate vor fi notificaţi de către structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Titularii dreptului de proprietate vor fi informaţi despre realizarea Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie de către structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale responsabile de silvicultură, prin afişare pe site-ul instituţiei. Exprimarea în scris a acordului de titularii dreptului de proprietate se face în termen de 45 de zile de la data notificării acestora.

În situaţia în care titularii dreptului de proprietate nu îşi exprimă acordul pentru realizarea lucrărilor prevăzute, se demarează procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publică, în condiţiile prezentei legi, expropriator fiind statul român prin Regia Naţionala a Pădurilor ‘Romsilva’.

Legea prevede, totodată, că terenurile pe care se instalează perdelele forestiere de protecţie au destinaţie silvică şi se introduc în amenajamente silvice în termen de 90 de zile de la recepţia lucrărilor de împădurire.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că perdelele forestiere de protecţie reprezintă problema numărul unu pentru viitorul Românei în Câmpia Română şi în curbura Carpaţilor pentru eliminarea pericolului de calamităţi în perioada de iarnă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.