O bancă din România are solvabilitatea la cote de alarmă

0 15

Din totalul de 41 de bănci din sistemul bancar, doar una singură are indicatorul de solvabilitate apropiat de nivelul de 8%. Din fericire, este o bancă foarte mică, menținută însă cu un grad de lichiditate imediată de peste 60%. Indicatorul minim de solvabilitate cerut de sistemul bancar este de 8%.

Surse din mediul bancar spun însă că aproape de cota de avarie de 8% ar fi o bancă mică din sistem, pe care BNR o ține cu un indicator de lichiditate imediate de peste 60%. Acest indicator urmărește activele lichide sau ușor lichidizabile, adică sume în lei și valută păstrate la BNR și titluri de stat.

Recent o bancă mică din sistem și-a vândut sediul pentru a face rost de lichidități, iar acum stă în același sediu dar cu chirie, scrie Capital.ro.

Totodată, în ultimul raport de evaluare Comisia Europeană de anul trecut, se  menţionează că o bancă mică din România a înregistrat la nivelul lunii septembrie 2011 o rată de solvabilitate mai mică de 9%. Comisia nu a divulgat numele băncii respective, însă existenţa acesteia cu o solvabilitate între 8 şi 9% apărea şi într-un grafic prezentat de Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. La acel moment, banca centrală le-a solicitat acţionarilor respectivei instituţii să mărească capitalul social al băncii până la finele anului 2011.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata