Circa 30% din formele de cancer ar putea fi evitate prin schimbarea modului de viaţă

– Circa 30% din formele de cancer ar putea fi evitate prin schimbarea modului de viaţă, a afirmat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în ajunul Zilei internaţionale de luptă împotriva cancerului, informează AFP.

OMS a precizat că pot fi evitaţi principalii factori de risc, precum fumatul, obezitatea, consumul insuficient de fructe şi legume, lipsa de mişcare, alcoolul sau poluarea aerului în oraşe.

Fumatul ‘este principalul factor de risc în apariţia cancerului şi reprezintă 22% din numărul deceselor cauzate de cancer’.

Astfel, OMS recomandă evitarea acestor factori de risc şi de asemenea vaccinarea împotriva Virusului Papiloma uman (HPV), responsabil de apariţia cancerului de col uterin, care face ravagii în ţările în curs de dezvoltare.

Potrivit ultimelor cifre la nivel mondial, cele din 2008, cancerul a provocat 7,6 milioane de decese în întreaga lume în acest an, aproximativ 13% din mortalitatea la nivel mondial.

Cancerul de plămâni, stomac, ficat, colon şi de sân sunt cele care au provocat cele mai multe decese.

În ţările sărace, 20% din decese s-au produs din cauza cancerelor provocate de infecţii virale, precum virusul hepatitei B sau papillomavirusul uman.

Potrivit previziunilor OMS, numărul deceselor din cauza cancerului va continua să crească şi va depăşi pragul de 13,1 milioane în 2030.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.