Valul de frig a făcut cel puţin 220 de victime în Europa

– Valul de frig a făcut cel puţin 220 de victime în Europa de la sfârşitul săptămânii trecute, bilanţ care probabil va creşte în special în estul continentului, unde cele mai afectate ţări sunt Ucraina şi Polonia, cu 138 de decese, relatează site-ul cotidianului regional francez Le Telegramme.

 

În România au fost înregistrate vineri alte trei decese, ridicând la 25 numărul celor care au murit în condiţiile căderilor masive de zăpadă şi temperaturilor glaciale care au cuprins ţara de o săptămână. Aproape 380 de şcoli din 29 de judeţe au fost închise vineri din cauza frigului, iar traficul rutier a fost blocat pe zece drumuri. Temperaturile au coborât până la -31°C în nordul ţării în noaptea de miercuri spre joi, numeroase regiuni fiind acoperite de zăpadă, scrie Le Telegramme.

În Ucraina, între 27 ianuarie şi 3 feburarie, ‘au decedat 101 persoane, 11 dintre acestea la spital, 64 au fost găsite în stradă şi 26 la domiciliu’, a anunţat vineri Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, precizând că ‘potrivit informaţiilor preliminare, cauza acestor decese este hipotermia’. Aproximativ 1.150 de ucraineni au solicitat asistenţă medicală din cauza degerăturilor şi hipotermiei, 945 dintre aceştia fiind spitalizaţi vineri. De asemenea, au fost închise peste 14.000 de şcoli (din 20.000).

În Polonia, frigul a făcut alte opt victime în ultimele 24 de ore, cea mai mare parte dintre acestea fiind persoane fără adăpost, iar temperaturile au scăzut până la -35°C în sud-estul ţării. În total, de la începutul valului de frig acum opt zile, au decedat 37 de persoane din cauza hipotermiei.

Autorităţile ruse au raportat 64 de cazuri de deces din cauza frigului de la începutul anului, în întreaga ţară, potrivit Ministerului Sănătăţii. Vineri, temperaturile au atins -25°C la Moscova şi s-au apropiat de -50°C în Iakuţia (Siberia orientală).

În Bulgaria, bilanţul victimelor a ajuns la 16, vineri fiind descoperite alte şase cazuri. Peste 1.000 de şcoli bulgare rămân închise pentru a treia zi consecutiv, înregistrându-se noi căderi de zăpadă în nord-estul ţării.

Valul de frig care afectează întreaga Italie a fost marcat vineri de un eveniment rar, apariţia zăpezii la Roma, şi de temperaturi foarte scăzute, de aproape -30°C, în Alpi /nord-vest/. Bilanţul actual în această ţară este de trei decese.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.