EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Cu toţii trăim într-un imens nor interstelar

– Noile  măsurători au demonstrat că sistemul nostru solar se deplasează printr-un nor interstelar de gaze, mult mai lent decât se ştia. Spaţiul din jurul Soarelui, cunoscut sub numele de heliosferă, are o formă asemănătoare cu o minge strivită

 

Măsurătorile efectuate de NASA  includ prelevările de probe de  hidrogen, oxigen şi de neon. Gazele detectate de navele spaţiale formează un nor fragil şi subţire.

Fluxul de particule interstelar este mai lent decât se ştia, ceea ce demonstrează că heliosfera se confruntă cu mai puţină presiune din exterior şi din această cauză a devenit mai sensibilă la forţele magnetice externe.

Prin urmare, are o formă diferită decât s-a crezut anterior, asemănându-se cu o minge strivită. „Heliosfera este, în esenţă, formată prin mişcarea vântului solar, gaz şi praful care o înconjoară, creîndu-se un mediu interstelar diferit „, este de părere astronomul Seth Redfield de la Universitatea Wesleyan.

Heliosfera funcţionează ca un fel de scut pentru sistemul nostru solar, protejându-l de razele cosmice şi de alte radiaţii de mare energie.

„Soarele se mişcă prin spaţiu, în şi prin norii interstelari, fluxul de raze cosmice care ajung la Pământ înregistrază într-adevăr schimbări. Într-o zi poate vom fi capabili să înţelegem şi să aflăm legătura dintre mişcarea soarelui prin norii interstelari şi istoria geologică a Pământului. Cred că ar fi foarte interesant „, a opinat cerceătorul senior Priscilla Frisch de la Universitatea din Chicago.

Analiza gazelor interstelare colectate de  nava spaţială IBEX arată un deficit de oxigen, în raport cu nivelul de neon.”Compoziţia norului este diferită faţă de cea a soarelui şi în general faţă de compoziţiile din Calea Lactee” a declarat fizicianul Eberhard Möbius de la Universitatea din New Hampshire.”Este ca un joc de puzzle” a spus fizicianul.

Citește și
1 Comentariu
  1. Titus spune

    Mai simplu spus suntem pasagerii unei nave cosmice uriase cu un invelis exterior foarte fragil,care se deplaseaza in spatiu catre o destinatie inca necunoscuta. Pana nu demult explaram un spatiu limitat la un compartiment al navei. Apoi am reusit sa debarcam intr-o anexa (Luna) si sa aruncam cate o privire in restul navei. Si se pare ca nu vrem sa ne oprim aici, incercam sa aflam daca mai exista alte nave cu pasageri si sa luam legatura cu ei. Sa ne uram succes!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata