SUA cer Israelului să nu atace Iranul şi să aştepte efectul sancţiunilor

SUA au reafimat vineri (03 februarie 2012), prin vocea purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, că doresc să privilegieze calea diplomatică pentru a convinge Iranul să renunţe la controversatul său program nuclear, solicitând Israelului „să ofere sancţiunilor timpul necesar pentru a-şi produce efectul”, transmite AFP.

Întrebat dacă SUA vor cere Israelului să nu bombardeze Iranul, deşi anterior secretarul american al Apărării, Leon Panetta, enunţase o astfel de posibilitate, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Mark Toner, a răspuns: „acesta este mesajul nostru”. „Am impus sancţiuni fără precedent împotriva Iranului întrucât considerăm că diplomaţia încă mai are timp şi spaţiu să acţioneze”, a adăugat oficialul american.

Această declaraţie survine la o zi după apariţia unui articol în cotidianul Washington Post, în care se afirmă că secretarul american al Apărării estimează că Israelul ar putea ataca Iranul în lunile aprilie, mai sau iunie, înainte ca această ţară să reuşească să înceapă producerea de arme nucleare. Însă Panetta a refuzat să confirme cele publicate de cotidianul american, limitându-se să afirme că „Israelul a făcut cunoscut că are în vedere” lovituri aeriene, iar „noi ne-am exprimat îngrijorarea”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să confirme existenţa unei ameninţări israeliene faţă de Iran. „Nu ne îndoim de ameninţarea pe care Iranul o reprezintă pentru aliatul nostru, Israel, dar şi pentru toţi partenerii noştrii din regiune. (…) În consecinţă, înţelegem perfect şi împărtăşim preocupările serioase ale Israelului legate de programul nuclear iranian”, a afirmat oficialul american.

În aceeaşi zi, ayatolahul Ali Khamenei a declarat că Iranul va răspunde la toate ameninţările militare sau petroliere îndreptate împotriva sa punând în practică „propriile sale ameninţări”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.