Tot ce ştiţi despre „criza petrolului” este greşit

– Nu suntem aproape de finalul epocii petrolului. Dimpotrivă. Iar în abundenţa noastră rezidă un paradox

În următoarele luni, confruntarea dintre Ocident şi Iran în privinţa programului nuclear al acestei republici islamice ar putea ajunge la un deznodământ. Chiar dacă admitem că cele două părţi vor putea evita un conflict militar, criza generată ar putea pune în dificultate economia mondială.

Un embargou asupra exporturilor de petrol iraniene sau o decizie a liderilor Iranului de a închide Strâmtoarea Ormuz – sau poate amândouă – ar putea arunca în aer preţul la petrol şi ar pune în pericol realegerea unor lideri, de la Paris la Washington.

Şi, aşa cum s-a mai întâmplat în perioade de criză petrolieră, analiştii vor reitera că ceea ce am simţi atunci ar fi o nimica toată comparativ cu ce urmează atunci când petrolul nu va mai fi deloc, scrie o analiză a Businessweek.com.

 

Nu epuizarea resurselor este problema…

Am mai fost preveniţi. Acum patru decenii, patru oameni de ştiinţă de la Massachusetts Institute of Technology au publicat un notabil set de preziceri cu privire la sustenabilitatea progresului uman. Intitulat “Limitele creşterii”, raportul lor sugera că lumea se îndreaptă către colaps economic, pe măsură ce epuizează rezervele naturale precum petrolul şi cuprul, necesare producţiei economice. Raportul estima că lumea va rămâne fără “noul aur” în 2001 iar fără petrol în 2022, cel mai târziu.

În tot acest timp, ameninţarea “peak oil”, adică atingerea vârfului istoric absolut al producţiei de petrol, după care va urma scăderea continuă a capacităţilor de extracţie din întreaga lume, până la epuizarea acestei resurse, a fost prezentă zi de zi.

Iar epuizarea petrolului e doar un început. Sunt şi alte resurse ameninţate de vârful posibil al extracţiei la nivel mondial, de la fosfor la uraniu, unele fiind deja declarate trecute de această etapă.

Totuşi, după patruzeci de ani, recitirea raportului “Limitele creşterii” provoacă un sentiment de ironie crescândă.

Departe de a se epuiza, noi rezerve de minerale continuă să fie contabilizate, crescând stocul disponibil.  Noi tehnologii sugerează apusul independenţei energetice a Statelor Unite. Cea mai mare preocupare o reprezintă nu epuizarea resurselor, ci posesia a prea multe dintre ele, ceea ce ameninţă binele planetei.

Citeste continuarea…

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.