Acordul cu Hamas echivalează cu „abandonarea căii păcii” cu Israelul, consideră Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat luni că preşedintele palestinian Mahmud Abbas avea de ales între reconcilierea cu Hamas şi ‘calea păcii’ cu Israelul, relatează agenţiile internaţionale de presă.

‘Dacă Abu Mazen /Mahmud Abbas, n.r./ pune în aplicare ceea ce a fost semnat la Doha, el alege să renunţe la calea păcii pentru a se alătura Hamas‘, a declarat Netanyahu, citat într-un comunicat dat publicităţii de biroul său de presă, după semnarea, în Qatar, a unei declaraţii comune de către Abbas şi liderul Hamas Khaled Meshaal în vederea aplicării acordului de reconciliere.

‘Fie faceţi pace cu Hamas, fie cu Israelul. Nu le puteţi avea pe amândouă’, a subliniat Netanyahu, cu trimitere la Mahmud Abbas, în timpul unei reuniuni cu miniştrii din partidul său – Likud. ‘Hamas nu a acceptat exigenţele minime ale comunităţii internaţionale şi nu numai că nu recunoaşte Israelul şi acordurile semnate, dar nici nu renunţă la terorism’, a explicat el.

AFP aminteşte că comunitatea internaţională boicotează mişcarea Hamas, învingătoare în ultimele alegeri palestiniene din 2006, care guvernează în Fâşia Gaza. Actorii internaţionali vor ca mişcarea islamistă să recunoască statul evreu şi acordurile semnate şi să renunţe la orice formă de violenţă.

‘Declaraţia de la Doha’, semnată luni, prevede ca Mahmud Abbas să îşi asume conducerea ‘guvernului de înţelegere naţională format din tehnocraţi independenţi pentru a facilita organizarea de alegeri prezidenţiale şi legislative şi începerea reconstrucţiei în Fâşia Gaza’ prevăzut de acordul asupra reconcilierii palestiniene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.