EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Câştigul salarial mediu lunar net a crescut cu 113 lei în decembrie, până la 1.604 lei

1

Câstigul salarial mediu nominal net a fost, în luna decembrie 2011, de 1.604 lei, în crestere cu 113 lei (7,6%) fata de luna anterioara si cu 7,2% procente comparativ cu aceeasi luna din 2010, conform datelor publicate luni de Institutul National Statistica.

Valorile cele mai mari ale câstigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4.348 lei), iar cele mai mici în hoteluri si restaurante (928 lei).

În luna decembrie 2011, câstigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.209 lei, în crestere cu 155 lei fata de luna noiembrie.

Conform datelor INS, indicele câstigului salarial real pentru luna decembrie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport între indicele câstigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 107,4%. Fata de luna octombrie 1990, indicele câstigului salarial real a fost de 128,8%, cu 8,8 puncte procentuale mai mare fata de cel înregistrat în luna noiembrie 2011.

În cursul anului se înregistreaza fluctuatii ale câstigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile în functie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urma, la estomparea fluctuatiilor câstigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna decembrie 2011, în majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul câstigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sarbatori si sfârsitul de an), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa). De asemenea, câstigurile salariale medii nete din luna decembrie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori încasarilor mai mari (functie de contracte), precum si a disponibilizarii salariatilor cu câstiguri salariale mici.

Potrivit datelor INS, cele mai semnificative cresteri ale câstigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice cu 27,1%, respectiv cu 23,4% în telecomunicatii. De asemenea, s-au înregistrat cresteri între 17,0% si 20,0% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea hârtiei si a produselor din hârtie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de editare, între 14,0% si 17,0% în productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea produselor din tutun, colectarea si epurarea apelor uzate, captarea, tratarea si distributia apei.

În decembrie 2011, au mai fost înregistrate cresteri ale câstigului salarial mediu net, între 12,0% si 14,0%, în activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica, fabricarea echipamentelor electrice, repararea, întretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a înregistrarilor.

INS precizeaza ca scaderile câstigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea în luna noiembrie a primelor ocazionale, de nerealizarile de productie ori încasarile mai mici (functie de contracte) ori dificultatile financiare din sectorul economic. Cele mai semnificative scaderi ale câstigului salarial mediu net s-au înregistrat cu 14,2% în alte activitati extractive, între 2,0% si 4,5% în extractia minereurilor metalifere, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale împletite).

În decembrie, în sectorul bugetar s-au înregistrat usoare cresteri ale câstigului salarial mediu net fata de luna noiembrie în sanatate si asistenta sociala (0,7%), ca urmare a platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare în lunile precedente, precum si a disponibilizarii personalului care realiza câstiguri salariale mici si în administratie publica (0,6%), ca urmare a acordarii de sume restante pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna.

În activitatea de învatamânt s-au înregistrat o usoara scadere a câstigului salarial mediu net fata de luna noiembrie (-1,8%), ca urmare a reducerii platii cu ora a cadrelor didactice cauzata de vacanta scolara.

Fata de luna iulie 2010 (luna în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010) câstigul salarial mediu net din luna decembrie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 21,1% în sanatate si asistenta sociala, cu 14,2% în învatamânt, respectiv cu 12,3% în administratia publica.

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) câstigul salarial mediu net din luna decembrie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 19,1% în sanatate si asistenta sociala, cu 18,7% în administratia publica, respectiv cu 11,3% în învatamânt.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câstigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%, iar indicele câstigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,9%.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. mafalda spune

    DE UNDE FRATIOARE A CRESCUT ACEST SALARIU MINIM ATATA TIMP CAT EXPORTURILE NU AU CRESCUT, IAR CONSUMUL NU A CRESCUT….DE UNDE???……ROMANIA E INTR-ADEVAR UN PARADOX FISCAL!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.