Cod roşu de inundaţii în sudul Bulgariei, cod portocaliu de ninsori în vest

Codul roşu de inundaţii a fost instituit luni în judeţele Smolian şi Kârdjeli, după ce precipitaţiile care au căzut în regiune sub formă de ploi în ultimele două zile au depăşit 100 de litri pe metru pătrat. Din cauza ploilor abundente şi topirii stratului de zăpadă multe râuri au ieşit din matcă.

Zeci de gospodării au fost inundate în satul Biser, judeţul Haskovo, în urma ruperii zidului unui lac de acumulare. Potrivit localnicilor, satul a fost lovit de un val de trei metri în înălţime. Nu sunt date despre persoane rănite sau dispărute, dar pagubele materiale sunt semnificative. Critică este şi situaţia din oraşul Ivailovgrad, judeţul Smolian. Şi acolo sunt case inundate, iar populaţia a fost îndemnată să se pregătească pentru evacuare în cazul în care barajul din apropiere nu va rezista.

În timp ce sudul Bulgariei se află în pericol de inundaţii, meteorologii anunţă că noi ninsori abundente ar putea provoca probleme în vestul ţării. Agenţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu pentru ninsori pentru toate judeţele din vestul ţării pentru ziua de luni. Meteorologii avertizează că ninsorile vor continua şi marţi, când acestea se vor intensifica şi gerul va reveni în forţă, în condiţiile în care temperaturile minime vor ajunge la până la minus 20 de grade Celsius.

În acelaşi timp, poliţia de frontieră informează că toate punctele de pe frontieră între Bulgaria şi România sunt deschise luni, după ce traficul a fost oprit temporar duminică seară din cauza situaţiei dificile din sudul României. Graniţa este deschisă pentru toate tipurile de autovehicule.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.