Comportamentul uman nu se transmite genetic

– Comportamentul altruist, riscurile zilnice pe care şi le asumă reprezintă moduri, caracteristici prin care fiinţele umane se deosebesc unele de altele, se arată într-un studiu publicat de cotidianul german „Frankfurter Allgemeine Zeitung”

Această variaţie este determinată de o serie de factori, precum gen şi vârstă, dar şi de mediile unde s-au născut şi dezvoltat personalităţile.

Experienţele din copilărie, viaţa de familie, experienţele socio-culturale, de asemenea, au modelat personalitatea oamenilor. De altfel,  studiile ştiinţifice existente au demonstrat că diversitatea este asociată cu sexul, vârsta şi educaţia, dar şi cu mediile socio-demografice şi economice.

Diversitatea este determinată şi genetic, în acest sens fiind concludente studiile privind comportamentul uman. Într-o anumită măsură, aspecte ale comportamentului sunt transmisibile, spun oamenii de ştiinţă.

Caracteristicile neurobiologice sunt cruciale în înţelegerea comportamentului uman, a originilor sale evolutive, consideră cercetătorii. În acest sens, un grup de profesori de la şapte universităţi europene (Zurich, Barcelona, Berlin, Mainz, Innsbruck, Konstanz, München) şi-au propus ca obiectiv o cercetare interdisplinară privind originile şi evoluţia omului.

În curs de desfăşurare se află studiul genelor umane pe un eşantion de aproximativ 2000 de persoane şi care locuiesc în diferite oraşe europene. Această analiză investighează relaţiile dintre informaţiile genotipice  şi informaţiile fenotipice, cu alte cuvinte raportul genotipic adică totalitatea tipurilor de gene şi raportul fenotipic , respective încrucişările conferite de genotip.

Scopul acestei analize este de a identifica implicaţiile neurologice – regiuni ale creierului care stau la baza expresiei genelor în ceea ce priveşte anumite forme specifice de comportament uman.

Este important de remarcat faptul că relaţia dintre gene  şi comportament nu este una concludentă. În final, factorii de mediu, cum ar fi educaţia copiilor, decid comportamentul uman. Din această cauză proiectul se dovedeşte mult mai complex întrucât motive comportamentale specifice necesită metode precise de măsurare şi control, respectiv dezvoltarea de noi metodologii statistice.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.