După consultările de la Cotroceni, preşedintele urmează să desemneze un candidat pentru funcţia de premier

Preşedintele Traian Băsescu a invitat la consultări partidele şi formaţiunile parlamentare pentru desemnarea unui nou prim-ministru, după ce Emil Boc a anunţat, luni dimineaţă, într-o şedinţă de Guvern, depunerea mandatului Executivului.

Programul consultărilor, anunţat de Administraţia Prezidenţială, este următorul:

  • între 15,00 – 15,30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale;
  • între 15,30 – 16,00 – Partidul Conservator;
  • între 16,00 – 16,30 – Uniunea Naţională pentru Progresul României;
  • între 16,30 – 17,00 – Uniunea Democrată Maghiară din România;
  • între 17,00 – 17,30 – Partidul Naţional Liberal;
  • între 17,30 – 18,00 – Partidul Social Democrat;
  • între 18,00 – 18,30 – Partidul Democrat Liberal.

Liderii USL – Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin – au anunţat însă că vor participa, la ora 17,00, la consultările de la Palatul Cotroceni.

Conform articolului 103 din Constituţie, (1) preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. (2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. (3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

La articolul 85 din Constituţie se prevede că (1) preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

Articolul 89 din Constituţie prevede că (1) după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. (2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. (3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.