Emil Boc a demisionat

– „Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului”, a anunţat luni dimineaţă premierul Emil Boc, adăugând că a luat această hotărâre în încercarea de a „detensiona situaţia socială”. „Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului. Am luat această decizie pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat cu atâtea suferinţe, şi anume stabilitatea economică a ţării”, a anunţat Boc în şedinţa Executivului. Emil Boc a precizat că urmează să înainteze decizia sa preşedintelui Traian Băsescu.

„Am depus mandatul Guvernului pentru că nu mă agăţ de putere.  În acest moment, este extrem de important să avem stabilitate economică.

Am luat decizii foarte grele, cu gândul la viitorul României, nu pentru că am dorit, ci pentru că a trebuit.

Fac apel la maturitatea clasei politice să treacă rapid prin Parlament un nou Guvern „, a declarat Emil Boc.

„Le mulţumesc românilor pentru că ei au fost cei care au salvat, cu adevărat, România. Stiu că v-am necăjit prin măsurile pe care le-am luat, ştiu că medicamentul pe care l-am administrat de multe ori a avut un gust amar, dar a meritat. Am ajuns la o situaţie economică stabilă. Sper că gestul meu va fi primit de clasa politică ca un semnal de consolidare a ceea ce avem. Cred ca acest Guvern şi-a făcut datoria şi cred că este timpul să lăsăm locul unui nou Guvern care să fie mai popular şi care nu va mai trebui să adopte măsuri de austeritate. Noi am fost cei care am făcut curăţenie, am făcut ordine în finanţele ţării, am însănătoşit România”, a precizat Emil Boc.

Premierul a menţionat că, pentru 2011, România are una dintre cele mai importante creşteri economice, iar pentru anul acesta atât Comisia Europeană, cât şi Fondul Monetar Internaţional apreciază că ţara noastră va avea o creştere economică peste din zona euro. În plus, el a subliniat că inflaţia este la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani şi că România are cea mai mică datorie publică pe cap de locuitor.

Anunţul primului-ministru Boc are loc cu doar o oră şi jumătate înainte ca, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu să aibă consultări cu partidele parlamentare. Consultările au fost anunţate încă de vinerea trecută, printre temele de dezbatere fiind şi dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Legislativului în contextul grevei parlamentare iniţiate de Opoziţie.

Duminică seară, într-o emisiune la Realitatea TV, vicepreşedintele PDL, ministrul Turismului Elena Udrea, a admis că în partid există „o stare de aşteptare, o agitaţie, (…) o nemulţumire” şi a precizat că, probabil, este momentul la care nu se mai poate amâna recredibilizarea.

„Este o perioadă de frământări în clasa politică, dar toată clasa politică este în această stare, presiunea s-a dispus asupra tuturor partidelor politice şi probabil că ea s-a accentuat odată cu mişcările de stradă, cu protestele pe care le-am văzut zilele trecute. Şi în PDL există o stare de aşteptare, există o agitaţie, aş putea să spun poate o nemulţumire legat de faptul că, după două – trei săptămâni de proteste, de nemulţumiri exprimate în stradă, ale oamenilor, nu au auzit neapărat un punct de vedere exprimat în interiorul partidului, al conducerii partidului legat de ce urmează să se întâmple politic şi la nivelul guvernului. Însă premierul a făcut o declaraţie pe care a spus-o, am văzut-o şi la tv, a spus-o la întâlnirea cu parlamentarii: ‘atât timp cât există aici FMI, Banca Mondială, nu este cazul să discutam ce se întâmplă la nivel politic în interiorul partidului şi ce se întâmplă la nivelul guvernului. Vom face lucrurile acestea după ce instituţiile vor pleca'”, a declarat Elena Udrea.

Mai multe surse politice susţin că Anca Boagiu, actualul ministru al Transporturilor, ar putea să-l înlocuiască pe Emil Boc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.