Întrebări şi răspunsuri: de ce e atât de frig în toată Europa?

– Temperaturile au atins un nou minimum de-a lungul Europei, unde o „muşcătură” a gerului de o săptămână a ucis sute de oameni. Între timp, meteorologii anunţă că vremea deosebit de rece  va continua. Colin Seldon, de la BBC Weather Centre, investighează fenomenul.

De ce e atât de rece în acest moment în întreaga Europă?

Pentru a răspunde, trebuie să ne îndreptăm privirile spre est, către vastele câmpii ale Rusiei. În acest moment, există o zonă pronunţată de presiune mai ridicată ce acoperă mare parte a Europei şi care se extinde tocmai din Siberia, la est, până în Marea Britanie, în partea sa de vest. Această presiune ridicată înseamnă zile senine, fără nori şi, important, nopţi cu cer senin. În vară, o stare similară a abătut un val de căldură asupra Europei. Dar când acest lucru se întâmplă iarna, se produce un frig intens.

În ce constă această diferenţă?

Vara, emisfera nordică e înclinată către soare. Zilele sunt mult mai lungi decât nopţile, iar unghiul maximum al soarelui pe cer înseamnă că cea mai mare parte a energiei solare cade aproape perpendicular pe suprafaţa Pământului. Iarna se întâmplă exact invers. Nopţile sunt mult mai lungi decât zilele, lucru mai pronunţat pe măsură ce înaintezi către nord, iar înclinaţia axei Pământului faţă de Soare ţine emisfera la o distanţă mai mare faţă de astrul zilei, cu un unghi de incidenţă al razelor solare mult mai mic.

Rezultatul este că soarele nu oferă mai mult decât o strălucire de lumină la suprafaţa emisferei de nord, nu şi căldură suficientă. Mai puţină căldură şi o durată mai redusă a zilei face să ne aşteptăm la temperaturi mai scăzute – şi aceasta e ceea ce vedem, iarna e mai rece ca vara.

Dar de ce e atât de frig acum?

Motivul stă în intensitatea presiunii atmosferice ridicate. O presiune ridicată înseamnă că aerul de deasupra este împins în jos, către suprafaţa Terrei. Pe măsură ce coboară, pierde umezeală. Aceasta duce la insuficienţa sau lipsa norilor.

Noaptea, norii acţionează ca o plapumă, oprind căldura înmagazinată în sol să se disipe în spaţiu. Aşa că, deocamdată, avem zile scurte, căldură solară mai puţină, nopţi lungi şi nimic care să oprească puţina căldură primită de la Soare să rămână la nivelul solului. Dacă aceste condiţii atmosferice durează mai mult, se face din ce în ce mai frig. Iată unde ne aflăm în acest moment – intensitatea presiunii ridicate înseamnă că nu sunt nori, lipsa norilor egal frig.

De ce este şi restul Europei la fel de îngheţat atunci?

În emisfera nordică, aerul circulă în sensul acelor de ceasornic în jurul unui sistem de presiune atmosferică ridicată. Condiţiile atmosferice actuale, cu zona de presiune ridicată deaupra Rusiei, înseamnă că aerul circulă spre noi de la Est, aducând cu el temperaturi scăzute.

Calea pe care o urmează aerul e deosebit de importantă, aşa putem şti dacă se va răci sau încălzi pe traiectoria descrisă. Dacă traversează o regiune cu sol răcit, va fi poate doar o uşoară modificare de temperatură, un traseu peste o regiune mai caldă înseamnă că se poate încălzi uşor. Cea mai mare modificare are loc la traversaea unei zone de mare mai caldă.

Aşadar, aceasta este ceea ce face ca zone întinse ale Europei să se confrunte cu temperaturi de la -11 grade Celsius în Marea Britanie la -29 de grade în Polonia, concluzionează BBC.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!