MISIUNE CUMPLITĂ a unor cercetători ruşi, la minus 66 de grade Celsius: „Dacă ţii ochii deschişi, lichidul lacrimal începe să îngheţe” – FOTO

[block]0[/block]

–  Zilele verii arctice sunt numărate şi reprezintă ultima şansă a echipei de cercetători ruşi de a părăsi staţia

–  Condiţiile din lac sunt similare lacurilor de pe sateliţii lui Saturn şi Jupiter

–  Staţia de cercetare a stabilit recordul temperaturii minime absolute pe Terra: -89 grade Celsius

–  Lacul n-a avut contact cu poluanţii produşi de om sau cu formele de viaţă terestre timp de milioane de ani.

Un profesor american de origine română şi expert în activităţi polare consideră că legătura întreruptă timp de şapte zile cu o echipă rusească de cercetări antarctice are drept cauză preocupările intense ale ruşilor de a termina explorarea prin foraj a unui lac îngropat sub gheţurile antarctice timp de 20 de milioane de ani, scrie Daily Mail.

Profesorul John Priscu a declarat site-ului usnews.com, prin e-mail, că echipajele au lucrat febril să termine lucrul înainte de instalarea iernii polare, care va avea loc marţi.

După această dată, temperaturile în regiune vor scădea până la niveluri mortale. El a afirmat: „vă pot asigura că nu sunt pierduţi sau în imposibilitate de a comunica. N-am spus niciodată că ruşii sunt pierduţi”.

Cercetătorii ruşi se luptă din greu cu condiţii climatice precum gerul de minus 66 de grade Celsius la Lacul Vostok, căci s-au grăbit să foreze într-un lac îngropat la peste trei kilometri sub gheţuri, înainte ca vremea să se înrăutăţească.

Cercetătorii speră că apa lacului aflat în cea mai inospitalieră zonă de pe Pământ, va releva mai multe despre vechile forme de viaţă de pe planetă, dar ei au încetat comunicaţiile cu celelalte staţii de cercetare cu doar câteva zile înainte de debutul iernii antarctice.

Tăcerea lor radio dă fiori ca într-un film horror intitulat „The Thing” (Chestia), în care exploratorii scot la suprafaţă o navă extraterestră îngropată în gheaţa antarctică şi odată cu aceasta o creatură de coşmar.

„Cred că vom descoperi organisme unice”, spune profesorul Priscu, microbiologi la Universitatea Montana şi un veteran al cercetărilor antarctice, actualmente aflat într-o deplasare, relevă Scientific American.

Foraj în condiţii extraterestre

Pe 13 ianuarie, afirmă Priscu, echipa progresa bine, forând circa 2 metri pe zi. El spune că ei au trecut de la forajul gheţii la un foraj termal pentru a topi ultimii 5-10 metri de gheaţă. „Acesta era planul, dar când eşti acolo, lucrurile se pot schimba, spune Priscu, arătând că el ţinea legătura cu echipa, din biroul său de la Sankt Petersburg.

„Acest lucru n-a mai fost încercat până acum”, a declarat Priscu site+ului Our Amazing Planet. „Este un foraj unic, o configuraţie unică a găurii, un lac unic, sunt sigur că echipa ia decizii pe margine de cuţit în tot acest timp”.

Căldura geotermală e cea care ţine lacul în stare lichidă sub calota de gheaţă, iar condiţiile sunt adesea descrise ca extraterestre pentru că se consideră că ar fi similare celor existente în lacurile subterane de pe satelitul lui Jupiter, Europa.

Cu un an în urmă, cercetătorii au ajuns cu săpăturile la o distanţă între 10 şi 50 de metri de suprafaţa lichidă a lacului, dar echipa care lucrează acum trebuie să părăsească baza până luni, pentru că altfel temperaturile în acel loc vor scădea cu încă 40 de grade Celsius.

Valeri Lukin, şeful expediţiei antarctice ruseşti, a afirmat luna trecută: „Nu ştim ce ne aşteaptă jos, acolo”.

Citeste continuarea…

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.