Şi Cehia a suspendat procesul de ratificare a acordului ACTA

1

Premierul ceh Petr Necas a anunţat luni că guvernul său va suspenda procesul de ratificare a acordului ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) – obiect al unui val de proteste a numeroşi internauţi din Republica Cehă şi nu numai, scrie France Presse.

Cabinetul ‘nu poate în niciun caz să accepte o situaţie în care libertăţile fundamentale şi accesul liber la informaţii ar fi ameninţate’, a explicat Necas, citat de agenţia CTK. Guvernul urmează să analizeze impactul pe care ratificarea acestui acord l-ar avea asupra ‘vieţii reale’, a adăugat şeful guvernului.

Republica Cehă se numără printre cele 22 de ţări europene care au semnat în ianuarie acest acord multilateral destinat mai ales combaterii descărcărilor ilegale de pe internet.

La rândul său, guvernul polonez tocmai a ‘îngheţat’ procesul de ratificare a documentului, pe fondul unui val de proteste în Polonia. Pentru a intra în vigoare în aceste ţări, textul respectiv trebuie ratificat de parlamentele naţionale, notează AFP.

Numeroase manifestaţii au avut loc în ultimele zile la Praga şi în alte mari oraşe cehe pentru a denunţa ceea ce participanţii la acestea consideră a fi o ‘atingere la adresa libertăţii şi democraţiei’.

‘Acordul ACTA atacă în mod serios libertăţile civice din Republica Cehă. Suntem convinşi că Parlamentul nu îl va ratifica’, a declarat joi pentru presa locală Mikulas Ferjencik, vicepreşedinte al Partidului Piraţilor din Cehia, bazat pe modelul formaţiunii similare din Suedia.

Citește și
1 Comentariu
  1. eu spune

    Oare noi de ce nu facem nimic? Vom zice ceva cand apar mailurile noastre sau convorbirile la stiri? Sau cand nu stiu ce companie americana ne va controla si libertatile fundamentale?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.