SIF Moldova a avut anul trecut o creştere de 100 la sută a profitului net

Rezultatele financiare ale anului 2011 consemnează pentru Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Moldova, ce are sediul central în municipiul Bacău, venituri în valoare de 328.850.085 de lei, cheltuieli cifrate la 99.660.502 de lei şi realizarea unui profit net de 191.493.692 de lei, în creştere cu 100 la sută faţă de anul precedent.

Faptul se constituie într-un record de eficienţă pentru această instituţie financiară fondată în 1997 şi cotată la bursă din 1999.

Ca urmare, Consiliul de Administraţie va propune Adunării Generale a Acţionarilor, programată în data de 5 aprilie 2012, repartizarea unui divident brut de 0,22 de lei pe acţiune, fapt ce ar conduce la un fond total destinat acestei operaţiuni în valoare de 114,2 milioane de lei, cu o rată de distribuirea a profitului net de aproximativ 60 la sută.

Fondul de dividende astfel construit reprezintă mai mult de 88 la sută din totalul disponibilităţilor existente la finele anului trecut. Acest fapt este urmarea, în special, a managementului bun în derularea acţiunilor de vânzare a acţiunilor BCR, precum şi a investiţiilor de capital efectuate”, a precizat pentru Agerpres, preşedintele director general al SIF Moldova, Costel Ceocea.

Potrivit acestuia, creşterea dividendului brut propus pentru repartizare, comparat cu dividendul repartizat în exerciţiul financiar anterior este de 144 la sută, „cel mai mare sport înregistrat la nivelul SIF Moldova”.

Randamentul dividendului brut propus, raportat la preţul mediu, de 0,8830 de lei, al acţiunii instituţiei de investiţii financiare din Bacău pe ultimele 90 de sedinţe de tranzacţionare din 2011 este cu 25 la sută mai mare decât triplul dobânzilor la depozitare bancare pe un an, conform datelor preliminare pentru exerciţiul financiar de anul trecut.

„Consecvenţi preocupărilor noastre pentru creşterea performanţelor instituţionale, prin restructurarea portofoliului gestionat, dar şi prin fructificarea unor oportunităţi investiţionale în anul 2012 vom solicita acţionarilor SIF Moldova, printr-o scrisoare ce o vom trimite zilele următoare, asigurarea susţinerii programelor investiţionale aprobând o serie de obiective ambiţioase ca ţinte şi valoare, între care achiziţionarea de acţiuni la companiile energetice ce vor fi listate în anul 2012 , reducând, astfel, expunerea execisivă pe sectorul financiar- bancar în favoarea celui energetic, considerat ca fiind defensiv şi dovedit performant în actuala perioadă”, a declarat Costel Ceocea.

Concomitent, pentru asigurarea susţinerii programelor investiţionale, estimate până în 130 de milioane de lei, conducerea SIF Moldova vizează realizarea unei majorări a capitalului social , propunând derularea unei operaţiuni în acest sens în sumă de 103.817.917, 6 lei, prin emiterea unui număr de 1.038.179 acţiuni noi având o valoare nominală de 0,1 lei/acţiune şi cu primă de emisiune de 0,01 lei pe acţiune.

„Propunem, practic, oportunitatea achiziţionării de acţiuni SIF Moldova prin participare la ofertă publică de vânzare, ce va fi adresată, într-o primă etapă, exclusiv celor înscrişi în registrul acţionarilor la data de înregistrare, 27 aprilie 2012, urmând ca într-o a doua etapă acţiunile rămase nesubscrise să fie oferite altor investitori interesaţi, cu o primă ce va fi stabilită în funcţie de cotaţia acţiunii SIF Moldova” , a explicat, pentru Agerpres, Claudiu Doroş, vicepreşedintele instituţiei de investiţii financiare din Bacău.

Potrivit acestuia, alocarea fermă a activelor pe doi piloni principali, financiar şi energetic, oferă investitorilor, prin cumpărarea de acţiuni SIF Moldova o posibilitate unică de expunere pe piaţa autohtonă, ce asigură, în continuare, diversificarea pe toată economia românească, dar cu o concentrare pe cele mai atractive sectoare.

Agenda Adunării Generale a Acţionarilor din 5 aprilie ar urma să mai dezbată armonizarea unor prevederi din Actul Constitutiv pentru ca acesta să corespundă legislaţiei europene şi creşterii limitei de deţinere de acţiuni SIF Moldova de la 1 la 5 la sută, alegerea unui administrator al SIF Moldova, care să completeze numărul de şapte membri ai Consiliului de Administraţie.

SIF Moldova, înfiinţată în 1997 prin preluarea activităţii Fondului Proprietăţii Private II Moldova, este o societate de investiţii financiare de timp închis, încadrată în categoria ,,Alte organisme de plasament corporativ, cu o politică de investiţii diversificată„, atestată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare pe data de 14 decembrie 2005.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.