STUDIU: Cum putem scăpa de durere fără medicamente?

0

– Ameliorarea durerii fără medicamente,  prin efectul placebo, înseamnă menţinerea creierului ocupat. Placebo este o  procedură terapeutică sau o componentă a acesteia menită să îmbunătăţească starea de sănătate a pacientului în cazul unei afecţiunii tratate.  Oamenii de ştiinţă cred că, în cazul placebo, se înregistrează o activitate în cortexul prefrontal dorsolateral al creierului.

Rezultatele unui studiu, realizat recent, desfiinţează teoria potrivit căreia efectul placebo ar fi consecinţa unei funcţii cognitive, scrie sciencedaily.com.

Autorii cercetării – Jason T. Buhle, Bradford L. Stevens, şi Jonathan J. Friedman de la Universitatea Columbia şi D. Tor Pariu de la Universitatea din Colorado, Boulder – consideră că durerea poate redusă în două moduri – fie li se aplică pacienţilor efectul placebo, fie li se oferă o sarcină dificilă de memorare.

Descoperirile, publicate în Psychological Science, un jurnal al Asociaţiei pentru Psychological Science, ar putea ajuta medicii şi pacienţii să scape de dureri fără medicamente.

Studiul a fost efectuat pe 33 de subiecţi, în trei sesiuni separate. Într-o primă fază, s-au experimentat percepţiile fiecărui individ la durerea cauzată de căldura furnizată de o plăcuţă de metal, care a fost aplicată direct pe piele .

În cea de a doua fază, unii subiecţi au aplicat o cremă de piele şi s-au declarat mulţumiţi de efect,  respectiv că a fost un analgezic puternic. Alţi subiecţi au spus că a fost o cremă de mâini obişnuită. Apoi subiecţii studiului au fost puşi să memoreze ceva – distragerea atenţiei de la durere – simultan cu efectul placebo.

În cea de a treia fază, a fost un „schimb” de cremă, respectiv cei care au avut cremă obişnuită au primit „analgezicul puternic” şi cei care au avut cremă normală au primit „analgezic”.

Rezultatele: indiferent de metoda care li s-a aplicat, placebo sau memorare, participanţii la experiment au declarat că au simţit mai puţină durere.

Rezultatele sunt promiţătoare pentru ameliorarea durerii. Medicii folosesc ambele metode – de exemplu, realitatea virtuală în cazul arsurilor.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.