SUA insistă asupra exploatării gazelor de şist în Bulgaria şi trimit la Sofia un înalt diplomat

Statele Unite îl vor trimite în Bulgaria pe Richard Morningstar, trimisul special american pentru Eurasia în domeniul energetic, pentru discutii detaliate cu autoritatile bulgare privind exploatarea gazelor de sist, a anuntat duminica secretarul de stat american, Hillary Clinton, scrie luni cotidianul sofiot 24 Ceasa.

Expertii care îl vor însoti pe Morningstar vor prezenta bulgarilor cele mai avansate tehnologii de exploatare a zacamintelor de gaze. Hillary Clinton a efectuat duminica o vizita de lucru de câteva ore la Sofia, printre subiectele discutate cu autoritatile bulgare aflându-se si colaborarea în domeniul militar, situatia din Orientul Mijlociu, progresele realizate de Bulgaria în domeniile justitie si drepturile minoritatii rome.

În cadrul unei conferinte de presa comune cu secretarul de stat american, premierul bulgar Boiko Borisov a anuntat ca tara sa va mentine moratoriul asupra exploatarii gazelor de sist. „Am subliniat ca protectia mediului si mentinerea naturii noastre într-o stare buna pentru generatiile urmatoare se afla pe primul loc. De aceea, si moratoriul impus asupra exploatarii gazelor de sist va ramâne pâna când societatea nu va fi convinsa ca aceasta tehnologie este sigura si nu pune în pericol mediul”, a afirmat Borisov.

Premierul bulgar a mai afirmat ca abordarea sa este aceeasi, indiferent daca este vorba de exploatarea gazelor de sist sau de energia nucleara. Daca as fi fost convins ca proiectul pentru construirea unei centrale nucleare la Belene este unul sigur, rentabil din punctul de vedere economic, si ca centrala nu va fi închisa peste 10 ani, asa cum s-a întâmplat cu patru reactoare de la Kozlodui, as fi semnat chiar astazi pentru continuarea lucrarilor de constructie, a spus Borisov. El a explicat în acest fel de ce proiectul este înghetat de mai bine de doi ani si jumatate.

Bulgaria joaca ping-pong cu marile puteri, titreaza Standart. La câteva minute dupa ce avionul doamnei Clinton a decolat de pe aeroportul din Sofia, trei ministri bulgari au plecat la Moscova. Este vorba de vicepremierul si ministru al finantelor Simeon Diankov, ministrul economiei si energiei Traicio Traikov si cel al transporturilor Ivailo Moskovski. Ceea ce leaga cele doua vizite este faptul ca în centrul discutiilor se afla subiectele energetice. La Sofia, Hillary Clinton a îndemnat la limitarea dependentei Bulgariei de Rusia în domeniul energetic, în timp ce, la Moscova, ministrul Traikov se va întâlni cu Serghei Smatko, ministrul rus al energiei. Cei doi vor discuta marile proiecte comune în acest domeni, cum ar fi centrala nucleara de la Belene si gazoductul South Stream, scrie publicatia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.