10 lucruri care nu trebuie să apară pe reţelele de socializare

– Este ştiut faptul că reţelele de socializare reprezintă o modalitate de  a interacţiona cu alţi utilizatori de pe internet. 35 la sută dintre adulţii de pe internet au, în prezent, cel puţin un profil pe un site de socializare şi 51 la sută se regăsesc pe mai multe site-uri.

Trei sferturi din utilizatori cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani au profiluri online. Potrivit Centrului de cercetare Pew, 89 la sută din aceste persoane utilizează site-urile pentru a ţine pasul cu prietenii, 57 la sută pentru a face planuri cu prietenii şi cu 49 la sută de a face noi prieteni.

Facebook, MySpace, LinkedIn, Friendster, Chat şi Urban Black Planet sunt doar cateva dintre cele peste 100 de reţele de socializare din întreaga lume, cu utilizatori dornici să-şi împărtăşească gândurile şi sentimentele. Ca şi în viaţa reală, se poate realiza un schimb de informaţii. Este uşor să fii prins în aspectele sociale ale site-urilor, precum Facebook, dar este alegerea fiecăruia să decidă ce tip de informaţii personale vor putea fi vizualizate de toată lumea.

Citeste si:  Preafericitul Daniel este în război cu Facebook pentru profilele false în numele lui

Studiul realizat de „Pew Research” a constatat că 40 la sută din utilizatorii au acces liber la profilurile altora, alţi 60 la sută având restricţionat accesul la informaţiile privind prietenii, familia şi colegi.

Schimbul de informaţii, cu caracter personal, cu străinii poate fi periculos în afaceri, şi există unele lucruri care nu trebuie împărtăşite.

 

Howstuffworks.com prezintă o listă cu 10 aspecte din viaţa personală care NU trebuie să se regăsească pe site-urile de socializare:

1.    Conversaţiile cu caracter personal pe  Facebook – utilizatorii să evite sa-şi afişeze problemele personale;

2.    Planurile personale – planificarea unor aspecte din viaţa cotidiană ar fi de recomandat să nu apară pe site-uri;

3.    Apariţia pe mai multe site-uri de socializare – 51 la sută din utilizatorii de reţele sociale şi-au găsit  profilul postat pe mai mult de un site. Viaţa privată, problemele de serviciu pot apărea  şi pe alte site-uri, în condiţiile în care au fost furnizate numai pe un singur site;

4.    Nu este indicat să apară informaţiile legate de firma, organizaţia sau instituţia unde îşi desfăşoară activitatea utilizatorii. Sophos, o companie de software de securitate, a constatat ca 63 la sută dintre firme şi-au exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte apariţia angajaţilor pe  reţele de socializare.

Citeste si:  Google atacă Facebook prin propriul serviciu de socializare online

5.    Nu este o idee bună postarea pozelor copiilor – deşi reţele de socializare încurajează oamenii să îşi împărtăşească momente frumoase şi fotografii cu familiile lor, este bine să nu se rişte siguranţa copiilor;

6.    Adresa  şi numărul de telefon – este de preferat să nu apară pe site-uri pentru a nu avea surpriza unor furturi de identitate;

7.    Informaţiile legate de finanţele personale –  ceea ce poate părea ca un comentariu inofensiv pe Facebook ar putea dezvălui exact situaţia finanţelor personale, informaţii numai bune pentru hoţii de identitate;

8.    Nu-ţi dezvălui parola pe site! – pare un lucru de la sine înţeles, care nu ar mai avea nevoie de nici o explicaţie, însă, iată că Facebook îl menţionează primul pe lista lucrurilor pe care nu trebuie să le împărtăşeşti în reţea. Chiar şi dezvăluirea parolei unui prieten pentru ca acesta să se poată loga şi să verifice ceva în locul tău este o „decizie riscantă”;

Citeste si:  JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA, ar putea renunţa la 17.000 de angajaţi până în 2014

9.    De asemenea, nu este recomandat să oferiţi detalii legate de parolă – cele mai multe site-uri web care conţin informaţii cu caracter personal şi care conferă acces pe bază de parolă, introduc şi cel puţin o sugestie pentru parolă, în cazul în care utilizatorii au uitat parola. De exemplu: Care este numele primului animal de casã? Care este numele de fată al mamei? Care a fost mascota de liceu? Care este numele străzii pe care locuieşti? Oricare dintre aceste detalii pot oferii, unui hoţ de identitate, informaţii legate de contul bancar.

10.  Toate informaţiile personale pe care nu doreşti să le expui în mod public pot fi selectate -se pot activa toate setările de confidenţialitate de pe site-urile reţelelor de  socializare. Însă întotdeauna să fii conştient de faptul că din moment ce ai postat o anumită informaţie, împărtăşind-o cu prietenii tăi, întotdeauna există un risc (mai mare sau mai mic) ca aceasta să ajungă unde nu trebuie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close