Ample manevre militare internaţionale pe coasta de est a SUA – VIDEO

Statele Unite ale Americii (SUA) şi alte opt ţări sunt antrenate până la jumătatea lui februarie într-un amplu exerciţiu militar de-a lungul coastei de est a SUA. Exerciţiul, supranumit ‘Bold Alligator’ /’Aligatorul îndrăzneţ’/, este menit să testeze nivelul de pregătire a forţelor dacă ar fi confruntate cu o ameninţare similară celei pe care o reprezintă Iranul, relatează marţi AFP.

Este pentru prima dată când manevrele desfăşurate în SUA sunt deschise şi participării altor ţări. Este şi ‘cel mai important exerciţiu amfibiu din ultimii zece ani’, a afirmat amiralul John Harvey, care răspunde de flota americană.

Citeste si:  Strategie MTS: Programele şcolare vor include practicarea sportului la toate nivelurile învăţământului preuniversitar

La manevre iau parte 25 de nave şi 20.000 de militari americani, 650 de militari francezi şi unităţi ale forţelor navale canadiene, olandeze şi britanice, dar şi ofiţeri de legătură italieni, spanioli, neozeelandezi şi australieni.

Exerciţiul a început la 30 ianuarie în largul statelor Virginia şi Carolina de nord şi se va încheia la jumătatea lui februarie.

Oficial, scopul manevrelor este de a ‘revigora şi întări competenţele amfibii’ ale SUA, la 10 ani după războaiele din Irak şi Afganistan, afirmă organizatorii.

Citeste si:  Băsescu: Acordul SUA-România pe scut nu are nimic secret; vom conveni cu Departamentul de Stat să fie făcut public

Dar, întrebat de ziarişti, amiralul Harvey a recunoscut că scenariul după care se desfăşoară exerciţiul este ‘aplicabil’ şi în cazul unei crize în strâmtoarea strategică Ormuz.

Potrivit scenariului, teocraţia Garnet /Granat/ îşi invadează vecinul de la nord, statul Amber, şi se îndreaptă spre o altă ţară, Amberland, care cheamă în ajutor coaliţia internaţională. Forţele din Garnet au minat unele porturi şi au instalat rachete antinavă de-a lungul coastei.

La finele anului trecut, Teheranul a ameninţat cu închiderea strâmtorii strategice Ormuz, prin care tranzitează o treime din traficul petrolier mondial, în replică la sancţiunile adoptate de ţările occidentale împotriva sa.

Citeste si:  Beijingul confirmă lansarea unei anchete antidumping asupra unui produs chimic importat din UE şi SUA
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata