Grecia: Prima grevă generală din 2012, împotriva noilor măsuri de austeritate

0

Grecia este afectată marţi de prima grevă generală din acest an, lansată la apelul confederaţiilor sindicale din mediul public şi privat împotriva noului val de austeritate aflat în curs de negociere cu creditorii ţării.

Sub lozinca „Ajunge, nu se mai poate”, în prima parte a zilei este anunţată o adunare în piaţa Syntagma, din centrul Atenei, locul unor ample manifestaţii de la începutul crizei.

Din cauza grevei, şcolile, spitalele şi ministerele funcţionează parţial. Circulaţia feroviară şi navală va fi întreruptă pe tot parcursul zilei. În schimb, nu sunt prevăzute anulări de curse aeriene, controlorii de zbor neparticipînd la grevă.

Sindicatele protestează împotriva planului de reducere a salariului minim şi de tăiere a pensiilor complementare, măsuri cerute de creditorii ţării, în schimbul împrumutului internaţional de 130 miliarde de euro decis la sfârşitul lunii octombrie, la Bruxelles.

Primul ministru Lucas Papademos a avut, luni seară, o nouă discuţie cu delegaţia troicii (Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană, Banca Centrală Europană), în tentativa de renegociere a măsurilor de austeritate, respinse de partidele coaliţiei guvernamentale şi de sindicate.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.