Nu veţi ucide niciodată PIRATERIA, aşa cum nici ea nu vă va ucide pe voi!

– Pirateria nu e jaf prin spargere de vitrine şi fuga cu produsele furate, afirmă Paul Tassi, într-un excelent editorial postat online pe Forbes.com. Nimic fizic nu dispare, ceea ce e caracteristica de bază a oricărui furt. Pretenţia industriei filmelor şi a muzicii că fiecare download e un furt e absurdă. Aş putea avea fiecare film dintr-un magazin fictiv cu mii şi mii de titluri, dar fără casier şi oameni de pază, însă nu aş avea 3 milioane de dolari să cumpăr toate DVD-urile. Probabil mi-aş alege câteva titluri şi aş pleca acasă. Da, există pierderi, dar ele sunt minuscule comparativ cu ce afirmă corporaţiile.

Download-ul efectiv e inamicul pe care companiile ar trebui să-l înlăture. În acest moment, industria de specialitate e ancorată în trecut şi abia se târăşte către viitor. Ei tot mai cred că lumea va continua să dorească să cumpere DVD-uri şi Blue-ray-uri peste cinci ani, dar şi că un bilet la film merită 15 dolari.

Ar trebui să sprijine Netflix (reţea de distribuţie legală de filme online, în sistem Pay per view sau coletărie cu DVD-uri), dar ei îl consideră inamic, ceea ce e uluitor!

Principala problemă e că studiourile ar trebui să priceapă odată că tot ce oferă ei contra cost e fantastic de scump! Faptul că preţul biletelor de cinema continuă să crească e incredibil. Cum de cred ei că un bilet care costă 10-15 dolari va aduce mai multă lume la cinema, când oamenii pot închiria mai ieftin un film, peste câtva timp, sau să-l tragă pe gratis de pe internet? În loc să scadă preţurile, ei le dublează, spunând că trucuri precum 3D şi IMAX merită încă 5 dolari pe bilet.

Ei bine, ei nu pricep că lumea vrea ca totul să fie simplu. A merge fizic la filme e destul de greu chiar şi fără a plăti prea mult pentru acest privilegiu. A merge să cumperi un DVD în loc să închiriezi sau să downloadezi gratis nu e practic, decât dacă eşti înnebunit după un anume film ori colecţionezi filme.

Am dat de o imagine pe un site (reddit) care arată un concept de sistem de distribuţie a filmelor online care ar trebui să fie cel mai mare aliat al industriei de profil, dacă l-ar lua în considerare.

E Steam (client de distribuţie de jocuri PC) pentru filme. Îţi permite să închiriezi sau descarci filme cu uşurinţă, să construieşti o bibliotecă, să urmăreşti alte dispozitive similare şi să împărtăşeşti cu prietenii. Sistemul ar înlătura mare parte din actele de piraterie, cu 2 dolari pe film/24 ore. Ca bonus, nu mai e nevoie să vă simţiţi vinovaţi că faceţi ceva ilegal.

Până la un punct, asta face Netflix, dar nu poţi deţine filme şi nici nu e o ofertă bogată. În ce priveşte cumpărarea, studiourile sunt în urmă rău, ceva de râs. Mai degrabă vor să cumperi un Blue-ray cu 30 de dolari.

Dar cum e o posibilă ofertă: vă dau 10 dolari pe noul Harry Potter şi-l pot vedea de câte ori vreau eu? E o negociere în care oricând clientul tău se poate duce să tragă filmul gratis de pe net, iar tu ai tupeul să-i pretinzi ca târgul să se facă în termenii tăi, că oricum îi faci o favoare? Nu aşa se negociază. Poate că nu e tocmai corect, dar trebuie să ţină seama de asta.

Şi totuşi, studiourile ameninţă să scoată de pe piaţă Netflix, pretinzându-i sume uriaşe pentru a avea acces la filme. Netflix e în fruntea războiului împotriva pirateriei iar studiourile nici măcar nu par a înţelege asta. E incredibil.

Citeste continuarea…

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.