Nu veţi ucide niciodată PIRATERIA, aşa cum nici ea nu vă va ucide pe voi!

„Movie Steam” ar putea avea şi el problemele lui. Va fi greu să reunească toate studiourile pe acelaşi computer. Va fi greu să convingă companiile să lase jos preţurile, când ele sunt obişnuite să perceapă 15-30 de dolari pe produs. Va fi aproape imposibil a le convinge să nu aibă pretenţia unui DRM (Digital Rights Management, tehnologie de control al accesului la produse digitale) ridicol şi ferească Dumnezeu să vrei să împărtăşeşti filmul cu un prieten.

Cu un serviciu de distrubiţie ca acesta, măcar s-ar afla în direcţia bună. Dar a încerca să treci legi care sugrumă libertatea internetului şi enervează întreaga populaţie a unei ţări e un drum teribil de greşit.

Milioanele de dolari pe care le cheltuie pe lobby pentru a trece legi precum SOPA şi PIPA ar fi putut fi investite în dezvoltarea unui sistem de distribuţie ca cel anterior descris.

Dar iată şi un lucru pe care nimeni nu s-a oprit să-l ia cu adevărat în considerare. Poate că producţia de filme e prea al naibii de costisitoare. Sau mult mai scumpă decât ar trebui. După SOPA şi PIPA, Hollywood-ul arată acum ca un dinozaur, la fel de inept ca cineva care încearcă să ucidă radioul sau casetele video.

Firmele de capital încearcă să găsească companii cu scopul declarat de a dezmembra industria, căci reţeta actuală de a face filme pare învechită. Internetul produce o recoltă consistentă de tinere talente în realizarea de filme cu buget minimalist, avide de a se face remarcate.

Poate că vedetele de cinema nu au nevoie de salarii de multe milioane de dolari pe film când există atâtea mii de amatori talentaţi şi muncitori, care caută să fie reperaţi. Poate că nu fiecare povestioară necesită 100 sau 200 de milioane de dolari pentru a deveni un film când există sute de scenarii creative şi originale care sfârşesc prin a fi aruncate la gunoi. Poate că nu e cazul să mai investeşti 100 de milioane pe marketing când toţi merg pe fast forward prin blocurile de reclame sau instalează AdBlock (utilitar care blochează reclamele nedorite) pe browsere.

Industria se îndreaptă, vrând nevrând, spre a înţelege acest lucru, dar până atunci suferă. Da, e adevărat că nimic nu va distruge pirateria. Dar la fel de adevărat e că nimeni şi nimic nu va ucide industria de film, muzică şi jocuri pe computer.

Proiectele cu bugete exorbitante ar trebui să dispară iar acest lucru va fi o transformare benefică pentru aceste companii. A ne ameninţa că tot ce ţine de cultura pop va dispărea complet din cauza pirateriei e doar o abordare prostească.

Cred în a cheltui bani pe ceva care să merite. Nu cred într-un model de distribuţie şi cotare a preţului care mai crede că suntem în 1998. Nu cred în cenzurarea internetului pentru ca nişte directori de studio să-şi poată adăuga încă nişte milioane în conturile deja enorme.

Trataţi-vă clienţii cu respect şi ei vor face la fel. Iată cum puteţi combate pirateria.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.